Co týden dal?

15.04.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na začátku týdne nás potěšila zpráva o nižší březnové inflaci, než s jakou se počítalo. Česká bankovní asociace odhadla inflaci pro letošní rok na 2,1 %, na rok 2012 pak na 2,5 %, více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi nemůžou vycouvat z vyrovnání s gigantickou sociální sítí Facebook stížností, že jim generální ředitel sítě Mark Zuckerberg ukradl jejich nápad. Rozhodl o tom ve Spojených státech odvolací soud. Podle soudce je spor u konce.
  • Růst globální ekonomiky v letošním roce patrně zpomalí na 4,4 procenta, zatímco loni světová ekonomika vykázala růst o pět procent. Ve svém novém výhledu to uvedl Mezinárodní měnový fond. Kvůli dopadům nedávného zemětřesení letos poroste pomaleji Japonsko, kde fond snížil odhad růstu z dosavadních 1,6 na 1,4 procenta. Japonsko si ale hůř povede jen přechodně, už na příští rok počítá měnový fond s vyšším růstem, než uváděl dosud.
  • Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšil export komodity o 30 procent na 73 miliard metrů krychlových. Podnik uvedl, že na své klíčové evropské odbytiště, tedy mimo republiky bývalého Sovětského svazu, zvýšil export o 12 procent.
  • Rozpočtový deficit Spojených států dosáhl za březen 188 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč). Vláda minulý měsíc utratila zhruba dvakrát tolik, co získala na příjmech. Za celé první pololetí fiskálního roku od loňského října vzrostl schodek o 16 procent na rekordních 829 miliard USD.
  • Inflace na Slovensku v březnu zrychlila na více než dvouleté maximum. Zboží a služby ve třetím měsíci roku zdražily v meziročním srovnání o 3,6 procenta. Výrazněji rostly spotřebitelské ceny v zemi naposledy na konci roku 2008.
  • Evropská komise navrhla rozsáhlé změny ve zdanění energetických produktů. Zdanění má víc odrážet vliv paliv na životní prostředí a energetickou náročnost. Pokud by návrhy prošly, mohlo by to vést k navýšení cen nafty u čerpacích stanic.
  • Do výstražného systému Rapex loni členské státy Evropské unie nahlásily rekordních 2272 nebezpečných výrobků, zatímco o rok dříve jich bylo 2011. U 1985 loni evidovaných výrobků odborníci vyhodnotili riziko jako závažné, vyplývá ze statistik, které ve výroční zprávě zveřejnila Česká obchodní inspekce. Pomocí Rapexu si státy EU vyměňují informace o nebezpečných výrobcích, které poté stahují z trhu.
  • Růst čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání mírně zpomalil na 9,7 procenta z 9,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Míra inflace za březen naopak stoupla na 5,4 procenta a ocitla se nejvýše za 32 měsíců.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Tuzemské družstevní záložny v roce 2010 vytvořily čistý zisk 32 milionů Kč, když o rok dříve vykázaly ztrátu 16 milionů korun. Počet členů kampeliček loni celkově klesl o 14.000 na 34.000. První tři čtvrtletí jejich počet rostl, hlavním důvodem poklesu v posledním čtvrtletí bylo to, že největší záložna Fio získala bankovní licenci a tím přestala být vedena ve statistikách sektoru.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v březnu zpomalil na 1,7 procenta po 1,8 procenta v únoru. Proti únoru se inflace zvýšila o 0,1 procenta, uvedl Český statistický úřad. Za meziročním růstem cen jsou hlavně dražší potraviny, nealkoholické nápoje a bydlení.
  • Počet i objem škod způsobených vozidly bez povinného ručení v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2008 nepojištěné škody vystoupaly na 355 milionů Kč, v roce 2010 klesly na 211 milionů Kč. Počet nepojištěných škod se v tomto období snížil ze 4871 na 3639. ČKP začala od ledna 2009 obesílat neplatiče pojištění s výzvou k zaplacení sankcí.
  • Tuzemské spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za necelých devět miliard korun, což je meziroční pokles o více než třetinu. Vyplývá to z údajů všech tuzemských spořitelen. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek naopak meziročně stoupl.
  • Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce růst české ekonomiky o 1,9 procenta a v příštím roce o tři procenta. Za růstem bude stát především poptávka ze zahraničí. Rizikem odhadovaného vývoje je pak vývoj cen komodit.
  • Prodej alkoholu v přepočtu na čistý líh v ČR v loňském roce klesl o 10,5 procenta na 23,5 milionu litrů, vyplývá z údajů ministerstva financí. Z tohoto množství alkoholu stát na spotřební dani vybral 6,5 miliardy korun, o zhruba šest procent méně než v roce 2009.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Uzavřeli byste finanční produkt na poště?

Raiffeisen stavební spořitelna začala od dubna nabízet své produkty na pobočkách České pošty. Spořitelna totiž uspěla ve výběrovém řízení, v rámci kterého pošta hledala nové partnery. Uzavřeli byste produkt na poště?

                                                             

Anketa

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic začaly v posledních dnech opět růst a vystoupaly na nová historická maxima. Letní sezóny, kdy ceny bývají tradičně nejvyšší se však teprve blíží. Jak se k postupnému zvyšování cen PHM stavíte vy?

  • Snažím se omezit cesty vozem na minimum - 38 %
  • Snažím se omezit cesty vozem na minimum - 17 %
  • Rostoucí ceny jsou sice nepříjemné, ale nijak to neřeším - 37 %
  • Je mi to jedno, autem nejezdím - 8 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU