Výplach na burze RM-SYSTÉM v minulém týdnu

18.04.2011 | , RM-Systém
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


Tak takový týden jsme na akciových burzách dlouho nezažili. Na burze RM-SYSTÉM klesalo 18 titulů z 25 obchodovaných v segmentu EasyClick. Celkový pokles indexu ale tak dramaticky nevypadá, 1,38 % není úroveň, ze které by mohly investorům šedivět vlasy, pokud do výsledku započítáme pokles Komerční banky způsobený ukončením obchodování s nárokem na dividendu. Co není, může být. Jak známo, každý měsíc má v našem kalendáři svou pranostiku. Investorův kalendář žádné pranostiky neobsahuje, jednu veleznámou poučku, která říká „sell in may and go away“, však ano. Již pouhá vzpomínka na vývoj v loňském roce by mohla v tomto historicky nepříznivém měsíci přinést na trh nervozitu a zvýšenou citlivost investorů. Výsledková sezóna se opět rozjela v USA a první reporty vypadají na první pohled příznivě. Negativní zprávy však opět nechyběly, nepříznivě působil zejména růst CDS (pojistky proti nesplácení dluhu) na řecké dluhopisy, jenž se dostal na nová historická maxima. Ani nová makrodata nevypadala přesvědčivě, béžová kniha americké ekonomiky sice ukázala na mírné zlepšení, ale nové dávky v nezaměstnanosti zklamaly. Ministerstvo financí ČR upravilo prognózu růstu HDP pro letošní rok a dle jejich závěrů by měl ekonomický růst zpomalit.

Ještě stále kupujete akcie ECM Real Estate?

O osudu ECM Real Estate se zdá být po uplynulém týdnu rozhodnuto. Firma opět vyhlásila hospodářské výsledky s prohlubující se ztrátou, která v loňském roce dosáhla 94,5 milionů EUR, zatímco v roce předchozím to bylo 62,2 milionů EUR. Firmu zároveň trápí výrazný pokles aktiv, daný prodejem projektů a nemovitostí. Jejich hodnota se snížila o 54 % na 156 milionů EUR z 342 milionů EUR dosažených v roce 2009. Toto bude do budoucna ovlivňovat příjmy společnosti (cash flow) a možnost generování tržeb bude záviset zejména na úspěšnosti prodejů dalších projektů. Velmi negativně vyznívá také účetní hodnota kapitálu společnosti, přičemž výše vlastního kapitálu dosahuje -72,8 milionů EUR. Právě záporná hodnota vlastního kapitálu je trnem v oku věřitelů. Těm se totiž díky takovému vývoji snižuje procento uspokojených pohledávek. Trpělivost v tomto týdnu ztratila Česká spořitelna, která poslala společnost do insolvence a zapříčinila výrazný pokles akcií společnosti obchodovaných na burze RM-SYSTÉM. Držitelé akcií ztratili v minulém týdnu 36,89 % a cena akcií se propadla na 52 Kč. Vzhledem k tomu, že hodnota vlastního kapitálu dosahuje při přepočtu na 1 akcii přibližně -257 Kč, se mi osobně zdá 52 Kč za akcii příliš.

NWR ohlásilo prodejní ceny na nadcházející kvartál a připravuje reinkorporaci

Společnost NWR oznámila prodejní ceny uhlí na další čtvrtletí. Dle svých záměrů, bude nově stanovovat vždy pouze ceny uhlí pro následující čtvrtletí, aby dokázala lépe reagovat na aktuální vývoj ceny této komodity na světových trzích. Pro následující čtvrtletí si NWR dohodla ceny koksovatelného uhlí na 215 EUR za tunu, průměrná cena v loňském roce přitom dosahovala 142 EUR. Nová cena je o 35 % vyšší, než v 1. čtvrtletí roku 2011. Došlo také k navýšení ceny koksu na 400 EUR za tunu. Tato cena je o 45 % vyšší ve srovnání s průměrnou cenou roku 2010 a o 15 % vyšší, než v 1. čtvrtletí roku 2011. Akcie společnosti však na toto navýšení reagovaly zcela mimo očekávání. Nepochopitelné, ale jestliže v loňském roce na zvýšení prodejních cen reagovaly akcie růstem k 300 Kč, letos ztratily v den vyhlášení prodejních cen přes 5 %. Jaké důvody vedly k tak výraznému prodeji akcií lze jen dohadovat, přesto nabízím svůj pohled na jednotlivé možnosti. Investoři jednoduše očekávali mnohem vyšší ceny v souvislosti se záplavami v Austrálii a poptávce z Číny, což se mi ovšem nejeví příliš pravděpodobné. Produkční možnosti společnosti NWR jsou značně omezeny a v současné době dosahují vrcholu. Tato možnost je velmi pravděpodobná, pomoci k rozšíření produkce by měl nový projekt, kterým je polský důl Debiensko. Problémem do budoucna by mohla být cena energetického uhlí, kterou si NWR pro následující čtvrtletí dohodlo na nezměněných 71 EUR za tunu. Náklady na těžbu energetického uhlí přitom dosahují vyšší hodnoty než 71 EUR za tunu a prodej energetického uhlí je tak značně neefektivní. Propadům nezabránila ani očekávaná snaha o reinkorporaci společnosti do Velké Británie. Jejím cílem je zařazení do anglického indexu FTSE250, což by mohlo akciím společnosti přinést dodatečnou poptávku akciových fondů a zapříčinit růst. Reinkorporaci musí schválit akcionáři výměnou akcií alespoň ve výši 80 % z celkové emise. Nedá se však předpokládat, že by kdokoli z držitelů akcií tento proces vědomě odmítal a proto se dá očekávat, že k reinkorporaci skutečně dojde. Pokud by se společnosti povedlo dosáhnout zařazení do indexu, lze očekávat růst ceny akcií. Akcie NWR v minulém týdnu ztratily 7,41 % a jejich páteční závěrečná hodnota dosáhla 274,90 Kč.

Komerční banka se již obchoduje bez nároku na dividendu

Čtvrtek 14. 4. byl posledním dnem, kdy bylo možno nakoupit akcie Komerční banky s nárokem na dividendu. Její výše byla představenstvem navržena na 270 Kč a valná hromada k jejímu očekávanému schválení zasedne ve čtvrtek 21. 4. Akcie se poslední den nároku na dividendu obchodovala v blízkosti 4 400 Kč. Pátečního minima bylo dosaženo na ceně 4 150,10 Kč a závěrečná hodnota činila 4 184,60 Kč. Akcie Komerční banky tak poklesly o nižší hodnotu, než kolik činila hrubá výše dividendy a ztratily v uplynulém týdnu 4,68 %. U Komerční banky se tak projevuje její vysoká stabilita a neutuchající zájem v očích investorů.

Boj o sazku přituhuje, Fortuna s novým doporučením

V uplynulém týdnu se opět bojovalo o získání lukrativního podílu v Sazce. Víkendová valná hromada se stala cílem mířených slibů jednotlivých zájemců, přičemž společnosti PPF a KKCG, přišly v tomto týdnu s návrhem, ve kterém slibují sportovním svazům částku 200 milionů Kč ročně a zároveň je svazům a sdružení přislíben akciový podíl ve výši 20 %. Na tuto nabídku odpověděla společnost Penta, která přislíbila sportovním svazům částku 300 milionů Kč a akciový podíl ve výši 30 %. Dva největší věřitelé, PPF a KKCG, na tuto zprávu údajně zareagovala žádostí o zesplatnění dluhopisů. To by mělo za důsledek prohloubení dluhu Sazky o 8 miliard Kč, přičemž by aktuální dlužná částka, dosáhla 10 miliard Kč. Odborníci považují tento krok za logický vzhledem k tomu, že se v květnu bude konat schůzka věřitelů, na které budou mít hlavní slovo největší věřitelé. Okamžité zesplatnění dluhopisů pouze prohloubí problémy společnosti Sazka a na tom může vydělat provozovatel loterijních a kurzových sázek, společnost Fortuna. Alespoň to tvrdí analytici tuzemské firmy Wood & Company, kteří s podobným komentářem navyšují cílovou cenu akcií Fortuny na 126 Kč z původních 110 Kč. Samotná společnost dnes v tiskové zprávě uvedla, že očekává pokles zisku pro letošní rok. Důvodem bude růst výdajů na spuštění loterijních sázek a rozběhnutí internetového sázení. Otázkou zůstává, jak se v tržbách projeví absence významných sportovních událostí. Z tohoto pohledu bude zajímavý zejména rok příští, protože se bude konat ME ve fotbale, které pořádá Polsko společně s Ukrajinout a na pořadu budou také LOH, které bude hostit Londýn. Ohrožením zisků společnosti by naopak mohl být nový zákon o hazardu, který se chystá na Ministerstvu financí. Akcie Fortuny zakončily své obchodování na ceně 109 Kč a ztratily oproti úvodu týdne 0,64 %.

Index RM oslabil, objem obchodů dosáhnul nadprůměrné hodnoty

Burza RM-SYSTÉM na začátku týdne otevírala na hodnotě 2 594,59 bodů, páteční závěrečná hodnota indexu RM činila 2 558,73 bodů. Index RM tak v uplynulém týdnu oslabil o 1,38 %.

Průměrný denní objem obchodů dosáhl 38,40 milionů Kč, přičemž v minulém týdnu byly akcie obchodovány v objemu 28,66 milionů Kč. Z hlediska objemu obchodů byl nejplodnější čtvrtek, kdy se za den zobchodovaly akcie za 46,27 milionů Kč.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT