Společnost ING Bank zveřejnila výsledky za rok 2010 – čistý zisk ve výši 671 mil. Kč

20.04.2011 | , ING Bank N.V.
Tiskové zprávy


Společnost ING Bank Česká republika završila rok 2010 velmi úspěšně – její finanční výsledky se dostaly blízko úrovně rekordního roku 2009 a čistý zisk za rok 2010 dosáhl 671 mil. Kč. Při započtení pozitivního vlivu přehodnocení dluhopisových portfolií (116 mil. Kč), souhrnný čistý zisk stoupl na úroveň 787 mil. Kč (o 3 % nižší ve srovnání s rokem 2009).

Trvalý úspěch ING Konta a jeho oblíbenost se promítly do 23% zvýšení vkladů na více než 74 mld. Kč na konci roku 2010. Atraktivní podmínky přilákaly v roce 2010 více než 50 000 nových klientů. Vlivem růstu vkladů na ING Kontu vzrostla celková bilanční suma na konci roku 2010 na 116 mld. Kč. 

V roce 2010 zvýšila ING Bank Česká republika svůj podíl na trhu nových obchodů typu dluhového financování akvizic (corporate leverage), což potvrzuje její odborné zkušenosti v oblasti velkých a strukturovaných transakcí. Společnost je velmi hrdá na to, že si v loňském roce mohla připsat na konto několik takových obchodů, jako například financování ve výši 700 mil. Kč v rámci čtyř a půl miliardového klubového refinancování největšího českého distributora oceli, skupině Ferona a poskytnutí úvěru na financování provozního kapitálu pro Třinecké železárny
a jejich dceřiným společnostem v České republice a Polsku; tyto transakce dokazují kvalitu našich produktů
a hlubokou sektorovou znalost a orientaci.

Portfolio korporátních/komerčních úvěrů v roce 2010 potvrdilo svoji stabilitu a robustnost, což se projevilo také ve velmi  nízké úrovni úvěrových ztrát díky úrovni finančního zdraví našich klientů. Spolu s výsledky v této oblasti v roce 2009 jde o výjimečný úspěch na českém bankovním trhu.  

Trend nízkých úrokových sazeb, který byl již patrný v minulých letech, se odrazil do výše úrokových výnosů, které byly o 25 % nižší než v roce 2009. Radek Mlčák, finanční ředitel ING Bank Česká republika, k tomu dodává: „V dlouhodobém horizontu si v retailovém i komerčním bankovnictví udržujeme v zájmu našich zákazníků konkurenceschopné úrokové sazby, což nám v době, kdy jsou úrokové sazby obecně velmi nízké, snižuje úrokové výnosy. Totéž platí i pro čisté výnosy z poplatků, které se v roce 2010 snížily o 8 %. K tomu mohu pouze dodat, že ING Bank bude i nadále vést úsilí o nižší poplatky v českém bankovním sektoru, které jsou v současné době relativně vysoké – prospěch z toho bude mít opět zákazník.

V roce 2010 ING Bank Česká republika významně investovala do projektu provozního rozdělení banky a pojišťovny. „Do budoucna chceme stavět na strategii stát se preferovanou bankou pro naše zákazníky. Našimi dalšími pilíři jsou provozní dokonalost a být top zaměstnavatelem,“ říká závěrem Jan Bartholomeus, generální ředitel společnosti ING Bank Česká republika.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy