LMC: Zájem firem o flexibilní úvazky se snížil

20.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Zájem firem o flexibilní pracovní úvazky, například zkrácenou pracovní dobu, se snižuje. Zatímco počet inzerátů s nabídkami práce se v březnu proti předchozímu měsíci zvýšil o 38 procent, podíl alternativních forem práce na celkovém počtu zadaných inzerátů klesl o 13 procent. Vyplývá to ze statistik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz.

"To si lze vysvětlovat tím, že firmy na českém trhu bohužel reagují pouze na aktuální situaci na trhu a podle té upravují svou personální strategii," uvedl manažer rozvoje platformy flexibilních úvazků společnosti LMC Petr Skondrojanis. Firmám se podle něj hodily alternativní pracovní úvazky hlavně v době krize, kdy najímaly pracovní sílu podle aktuální potřeby. Nyní cítí zklidnění ekonomického prostředí a navracejí se více k obvyklému zaměstnávání lidí na hlavní pracovní poměr.

Podle průzkumu, který pro LMC zpracovala agentura Factum Invenio, využívají alternativní pracovní úvazky více než tři čtvrtiny společností. Nevyužívá je 22 procent firem. Nejobvyklejšími formami flexibilního úvazku jsou zkrácený úvazek, který nabízí 60 procent firem. Pružnou pracovní dobu využívá 45 procent společností a kombinaci práce z domova s prací v zaměstnání 14 procent.

V celkovém průměru je však zkrácený úvazek poskytován jen jednomu procentu zaměstnanců. Pružná pracovní doba je naopak aplikována daleko více, v praxi jde o vůbec nejrozšířenější flexi úvazek.

Důvody, proč firmy nevyužívají flexibilních pracovních úvazky, jsou nejčastěji povaha pracovní činnosti, ze 36 procent, nebo jejich nepotřebnost či nevyužitelnost, z 29 procent. „Respondenti průzkumu z řad firem odpověděli, že by je k dalšímu zavádění úvazků motivovala hlavně daňová nebo jiná finanční úleva ze strany státu," komentuje výsledky Skondrojanis. Často zmiňovaným argumentem, co by pomohlo v zavádění alternativních forem práce, je podle 66 procent z nich nutná změna individuálního přístupu na straně managementu firem a podle 57 procent změna v organizaci práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK