Zahraniční experti v Praze představí výhody nanotechnologií

21.04.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


19.4.2011 Co mají společného rostoucí ceny pohonných hmot, koroze konstrukcí, opotřebovanost materiálů, krátká životnost a ekologická zátěž způsobená akumulátory? Všechny tyto negativní jevy se dají zmírnit díky nanotechnologiím, které v České republice zažívají veliký boom. Nejen o tom, jak se nanotechnologie využívají v palivech, při regeneraci akumulátorů a v nátěrových hmotách, bude seminář, který na 20. dubna 2011 připravila agentura CzechInvest a Český nanotechnologický klastr.

„Česká republika je v oblasti základního výzkumu nanotechnologií globálně konkurenceschopná. Přestože nanotechnologie opustily výzkumné laboratoře teprve nedávno, významně vzrůstá počet vědeckých ústavů, sdružení a soukromých firem, které dokáží využít jejich potenciálu,“ upozorňujegenerální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. „CzechInvest aktivně spolupracuje s předními českými nanotechnologickými subjekty, nanotechnologie totiž patří mezi naše prioritní sektory,“ dodává Miroslav Křížek.

„Nanotechnologie se již využívají například v aditivech, která snižují spotřebu a emise z pohonných hmot. Jsou přínosem pro společnost i pro zákazníky samotné,“
vysvětluje Ladislav Torčík, manažer Českého nanotechnologického klastru. „Nyní chceme trhu nabídnout nové technologie, které prodlužují životnost akumulátorů a snižují zátěž pro životní prostředí, nebo nové nátěrové hmoty. Využití je mnoho a pozitivní dopady tohoto nového vědního oboru může dnes pozitivně pocítit každý. Nanotechnologie totiž v dnešní době významně zasahují do textilního, automobilového, leteckého, potravinářského, chemického, stavebního průmyslu, elektrotechniky a elektroniky, přesného strojírenství, biotechnologií nebo ochrany životního prostředí,“ dodává Ladislav Torčík.

Na semináři vystoupí experti na nanotechnologie nejen z České republiky, ale také z Velké Británie, Thajska a Itálie. Seminář je otevřen pro širší veřejnost i média. V případě zájmu o účast se můžete přihlásit na e-mailu petra.rouckova@czechinvest.org nebo stepanka.filipova@czechinvest.org.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT