Enterprise Investors dosáhli při IPO Kruku 8-násobného zhodnocení původní investice

21.04.2011 | , Enterprise investors
Tiskové zprávy


Polish Enterprise Fund IV (PEF IV), private equity fond spravovaný Enterprise Investors (EI), dokončil částečný odprodej svých akcií ve společnosti Kruk v primární veřejné nabídce na Varšavské burze cenných papírů.

PEF IV prodal všech 8,2 milionu nabídnutých akcií, tedy téměř 50 % společnosti, za maximální emisní cenu 39,7 polských zlotých za akcii. Prodej přinesl hrubý výnos 116,7 milionů amerických dolarů a obdivuhodné osminásobné zhodnocení původní investice. EI se rozhodli ponechat si 24,8% podíl ve společnosti Kruk.

Poptávka po akciích nabízených v rámci IPO značně převýšila nabídku. Institucionální investoři koupili 90 % prodávaných akcií, zatímco zbylých 10 % bylo odkoupeno drobnými investory. Společnost získala přibližně 16 milionů amerických dolarů nového kapitálu.

Společnost Kruk SA se sídlem ve Wroclavi byla založena roku 1998. Již řadu let je hráčem číslo jedna na trhu správy maloobchodních pohledávek v Polsku. Společnost nabízí celou škálu služeb ochrany a správy pohledávek. Kruk spravuje pohledávky bank, úvěrových zprostředkovatelů, pojišťoven, leasingových společností, telefonních operátorů, provozovatelů kabelových televizí a poskytovatelů digitálních platforem. Skupina Kruk zahrnuje také úvěrovou informační kancelář, advokátní kancelář, soukromou detektivní kancelář a sekuritizační společnost. Kruk zaměstnává 1 300 lidí.

Fond PEF IV investoval celkem 21,5 milionů amerických dolarů v několika tranších a ve společnosti Kruk držel před jeho veřejnou nabídkou 78,5% podíl. Původní investice proběhla v první půlce roku 2003. Jako majoritní akcionář pracoval fond Enterprise Investors po své investici s jedním ze zakladatelů společnosti, aby vyvinuli strategii dalšího rozvoje společnosti Kruk. Posílil se manažerský tým, byly zavedeny nové firemní standardy a Kruk začal podnikat v oblasti nákupu pohledávek. Současně firma expandovala do zahraničí. V roce 2007 vstoupila společnost Kruk na rumunský trh pohledávek, kde má nyní vedoucí pozici.

Kruk zaznamenal vynikající finanční výsledky od investice fondu PEF IV. Mezi lety 2003 a 2010 došlo k pětinásobnému zvýšení čistého zisku a tržby vzrostly z 32 milionů polských zlotých na 164 milionů polských zlotých (41 milionů eur).

„Společně se zakladatelem a naším partnerem ve společnosti Kruk, Piotrem Krupou, jsme se rozhodli Kruk uvést na burzu, jelikož si myslíme, že společnost dosáhla toho správného stupně vývoje pro vstup na veřejný trh. Rozhodli jsme se ponechat si jednu třetinu našeho podílu v této neustále rostoucí společnosti, protože vidíme významný potenciál dalšího rozvoje,“ řekl Dariusz Prończuk, Managing Partner Enterprise Investors, zodpovědný za tuto investici. Pan Prończuk dodal: „Očekává se, že trh retailových pohledávek v Polsku a regionu střední a východní Evropy bude pokračovat ve své rychlé expanzi kvůli historickému růstu nesplácených půjček a úvěrů a očekávanému budoucímu růstu spotřebitelských úvěrů. Podporujeme strategii společnosti vstoupit brzy na další trhy CEE a přidat nové směry podnikání, protože věříme, že se tím vytvoří dobré příležitosti rozvoje pro investory.“

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy