Co týden dal?

22.04.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jarní počasí a kouzlo Velikonoc nezmírnilo dění u nás ani v zahraniční. Domácí politická scéna se zmítá v problémech ze zákulisí Věcí veřejných a Evropě si zase neví rady s předluženými státy.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Případná restrukturalizace dluhu Řecka, tedy v podstatě státní bankrot, je podle tuzemských analytiků nevyhnutelná. Řecko tak zřejmě na několik let ztratí důvěru investorů a reálný přístup na finanční trhy. Česko může tento krok podle ekonomů pocítit poklesem exportu, který je tahounem ekonomiky, nebo dražším financováním státního dluhu.
  • Nezaměstnanost na Slovensku v březnu oproti předchozímu měsíci nepatrně klesla na 13,13 procenta, meziročně se však zvýšila o čtvrt procentního bodu. Ke snížení počtu lidí bez práce přispělo spuštění sezónních prací, nezaměstnanost však zůstává v blízkosti šestiletého maxima.
  • Nálada mezi německými podnikateli se během dubna zhoršila, vyhlídky na další období ale zůstávají relativně dobré. Ukázal to pravidelný průzkum institutu Ifo z Mnichova. Hodnota indexu za duben klesla na 110,4 z březnové hodnoty 111,1 bodu a byla jen mírně za očekáváním analytiků.
  • Španělská vláda zavede v následujících dvou měsících další reformy, aby zvýšila důvěru investorů ve svou ekonomiku. Chystané reformy nebudou rozsáhlé, ale zahrnou opatření, která v zemi omezí takzvanou černou ekonomiku, liberalizují otevírací hodiny maloobchodů a pozmění důchodový systém státních zaměstnanců.
  • Spotřebitelská důvěra v eurozóně v dubnu klesla na nejnižší úroveň od začátku letošního roku. Zhoršila se také v celé Evropské unii. Údaje odrážejí problémy eurozóny v boji s dluhovou krizí.
  • Skupina ekonomicky nejvýznamnějších zemí světa G20 se dohodla na mechanismu, který má včas odhalit nerovnováhu v globální ekonomice a zabránit vzniku dalších krizí. Pod drobnohledem se ocitne sedm zemí, které skupina považuje za systémově důležité a u kterých bude zkoumat hlavní ekonomické charakteristiky, především úroveň zadlužení a obchodní bilanci.
  • Spojené státy mají v poměru k hrubému domácímu produktu vyšší státní dluh než Portugalsko. To bylo před nedávnem nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc, aby se vyhnulo riziku státního bankrotu. Vyhlídky obou zemí jsou ale podle analytiků diametrálně odlišné a v případě Spojených států je krajně nepravděpodobné, že by jim hrozil státní bankrot. Podstatná totiž není faktická výše dluhu, ale náklady na jeho obsluhu a pověst dané země.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Finančním úřadům odevzdali lidé dosud 1,72 milionu daňových přiznání daně z příjmu fyzických osob za loňský rok. S tím, že finanční úřady zpracovaly dosud zhruba milion z nich. Daňová správa očekává letos od fyzických osob 1,82 milionu přiznání, tedy přibližně stejně jako loni.
  • Průměrná výše podpory v nezaměstnanosti v Česku již druhým rokem klesá. Ke konci března dosahovala 5476 korun, což je meziročně o 153 korun méně a o 263 korun méně než předloni.
  • Devět z deseti tuzemských firem je přesvědčeno, že stát má zachovat nynější systém závodního stravování a zvýhodnění stravenek. Více než tři čtvrtiny firem v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek a zavedení zaměstnaneckého paušálu očekává tlak zaměstnanců na růst mezd.
  • Loterijní společnost Sazka obdržela od zajišťovacího agenta držitelů dluhopisů, londýnské The Bank of New York Mellon, žádost o okamžité proplacení dluhopisů. Dluh Sazky, která je od 29. března v insolvenci, tak vzroste ze současných dvou na více než deset miliard korun. Většinovými držiteli dluhopisů jsou společnosti kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG.
  • Peníze pro Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) možná v budoucnosti pomůže zajistit také soukromý sektor. Státní fond už totiž téměř vyčerpal vlastní zdroje, s financemi z rozpočtu státu příliš počítat nemůže. Řešením je například zapojení kapitálu soukromých investorů, bank nebo fondů.
  • Banky poskytly občanům během prvního čtvrtletí 14.133 hypotečních úvěrů za 23,4 miliardy korun. Což byl v meziročním srovnání více než 46procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Do výstražného systému Rapex loni členské státy Evropské unie nahlásily rekordních 2272 nebezpečných výrobků. Z toho bylo 9 výrobku nahlášeno z ČR. Setkali jste se s některým z nich?

  • ano, mám zkušenost se závadnou hračkou 5 %
  • ano, mám zkušenost se sportovní potřebou 0 %
  • ano, mám zkušenost s potravinovým výrobkem 14 %
  • ano, mám zkušenost s výrobkem určeným k péči o děti 0 %
  • ne 82 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU