Pamětní mince k prvnímu dálkovému letu Jana Kašpara

26.04.2011 | , ČNB
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


26.4.2011 Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci k výročí 100 let od prvního dálkového letu Jana Kašpara. Mince v nominální hodnotě 200 Kč bude v prodeji od 27. dubna 2011.

Pamětní stříbrná mince připomíná první dálkový let uskutečněný v Čechách, a to na trase Pardubice–Praha. Průkopník české aviatiky a letecký konstruktér Jan Kašpar doletěl v roce 1911 ze svého rodného města do Prahy na stroji vlastní výroby.

Letadlo Jana Kašpara je také ústředním motivem pamětní stříbrné dvousetkoruny. Je vyobrazeno v letu na lícní straně mince uprostřed mincovního pole. Vedle Kašparova stroje jsou obrysy pražských Hradčan a Pardubic s dominantní Zelenou bránou. Hlavním motivem rubové strany je vrtule letadla v rozfázovaném pohybu. Autorem grafického návrhu je MgA. Josef Šafařík, PhD. Mince je vyražena ve dvojím provedení. V běžné kvalitě bude vyrobeno 7 800 kusů, náklad ve špičkové kvalitě s leštěným polem mince a matovým reliéfem počítá s 11 600 kusy.

První dálkový let Jana Kašpara (1883–1927) se uskutečnil 13. května 1911. Cesta do Prahy tehdy pardubickému rodákovi trvala necelé dvě hodiny. Stroj, na němž Jan Kašpar před sto lety překonal vzdálenost Praha–Pardubice, je dnes součástí sbírek Národního technického muzea v Praze.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT