České bankovky a mince pod drobnohledem

27.04.2011 | , ČNB
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


26.4.2011 Česká národní banka dnes na svém webu zpřístupnila aplikaci, díky které může každý dopodrobna prozkoumat platné české bankovky a mince. Animace bankovek detailně představuje ochranné prvky bankovek, které umožní rozeznat originál od padělku.

„Kvalita padělků českých bankovek je dlouhodobě obecně nízká, proto by je měl poznat každý, kdo má alespoň základní povědomí o ochranných prvcích. Animace každého přesvědčí, že kontrola ochranných prvků je snadná a především rychlá,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Animace, kterou Česká národní banka dnes spustila na svých internetových stránkách www.cnb.cz, se skládá ze dvou samostatných aplikací – jedné věnované mincím a druhé bankovkám. Mince mohou návštěvníci webu prohlížet pod lupou a dozvědí se o nich doplňující informace, například technické parametry, jména jejich autorů či popis vyobrazených motivů.

Zobrazené bankovky je možné podrobit detailnějšímu zkoumání například pod simulovaným UV světlem, při podsvícení nebo pomocí pohybů myši, kterou je možné bankovky otáčet či nahýbat a sledovat tak změny ochranných prvků. Nechybí ani technický popis bankovek nebo shrnutí, čím se liší starší platné vzory od těch nejnovějších.

Nově spuštěná animace České národní banky představuje všechny platné české bankovky a mince – mince v hodnotách 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč a 50 Kč a bankovky v hodnotách 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč, 2 000 Kč a 5 000 Kč.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT