Velikonoce odstartovaly vinařskou turistiku

27.04.2011 | , Commservis.com
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


26.4.2011 Velikonoce otevřely vinařskou turistickou sezónu. Češi jsou národem turistů a rádi vyhledávají nová a zajímavá místa, zvláště pokud jsou spojena s dobrým jídlem a pitím. Trendem posledních dvou let je zvýšený zájem o vinařské oblasti na jižní Moravě.

„Jižní Morava, zvláště Velkopavlovický region, byl dlouho turisty opomíjen. V popředí zájmu byly české a moravské hory jako jsou Jeseníky, Šumava a Krkonoše. Nyní se situace obrátila a Češi míří do vinařských oblastí. Zajímají se nejenom o místní folklor, ale také o přírodní a kulturní památky a hlavně je láká tradice výroby vína,“ popisuje současný trend generální ředitel Vinium Velké Pavlovice Karel Lyčka. Čechům už asi nikdo nesejme nálepku pivního národa, přesto zájem o vinařské oblasti a o víno jako takové je stále výraznější.

Vedle klasických zájezdů do sklípků a sklepů jsou oblíbené vinné výpravy na kolech. „Cyklovýlety za vínem nejsou nic nového, v zahraničí jsou velmi populární. Dokonce i Češi často jezdí do zahraničních vinařských oblastí. To, co tam uvidí a zažijí je srovnatelné s jižní Moravou a často je i předčíme. Letos dokončujeme ve Velkých Pavlovicích opravy v historickém sklepě, který bude určen pro ochutnávky. Atmosféra tohoto sklepu dodá vínu zcela jinou chuť,“ říká Karel Lyčka a tím i vysvětluje důvody, které turisty táhnou právě na jih Moravy.

Jižní Morava je státem ve státě. Češi ji chtějí lépe poznat

Nejznámější vinařskou cyklostezkou je Moravská stezka dlouhá 290 km. Začíná ve Znojmě, vede přes Velké Pavlovice a končí v Uherském Hradišti. „Je to krásná trasa, která vede nádhernou krajinou plnou vinic. Navíc jižní Morava je státem ve státě. Lidé jsou milí a ochotní, možná to dělá to víno,“ sděluje své zážitky Jiří Voborný, který se o Velikonocích vypravil na Velkopavlovicko a už nyní plánuje, že tam stráví dovolenou.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT