Česko ve středu podepíše dohodu o hospodářské a průmyslové spolupráci s Černou Horou

28.04.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


Dohodu o vzájemné hospodářské a průmyslové spolupráci s Černou Horou dnes v podvečer za přítomnosti prezidentů obou zemí podepíše náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka a ministr hospodářství Černé Hory Vladimir Kavarić. Už ráno prezidenti Václav Klaus a Filip Vujanović zahájili v Podgorici česko—černohorské podnikatelské fórum.

"Na základě dohody například budeme pravidelně alespoň jednou do roka pořádat podnikatelské mise pro firmy z obou zemí při příležitosti zasedání nově vzniklého Smíšeného obchodního výboru. Černá Hora je pro Českou republiku velmi perspektivním obchodním partnerem a nová dohoda pomůže vzájemný obchod posílit," vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Hovorka upozorňuje na to, že Černá Hora získala na konci minulého roku status kandidátské země Evropské Unie, a otevřel se jí tak přístup k programům předvstupní podpory EU. Z nich bude financovat například rozvoj své infrastruktury, což bude podle Hovorky znamenat příležitosti i pro české firmy.

Konsorcium českých firem už například realizuje v Černé Hoře velký investiční projekt obnovy a modernizace železniční tratě Podgorica — Nikšić v hodnotě kolem padesáti milionů EUR. Podepisovaná dohoda a vznik nového Smíšeného výboru by měly uzavírání právě takových projektů usnadnit.

Podle náměstka Hovorky se českým firmám v Černé Hoře otevírá prostor zejména v oblasti dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí nebo turistiky.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT