Světový výrobce letadel Embraer našel partnera v České republice

28.04.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


27.4.2011 Třetí největší výrobce letadel na světě brazilská firma Embraer a největší česká společnost na výrobu letecké techniky AERO Vodochody a.s. budou spolupracovat na vývoji a výrobě nového vojenského transportního víceúčelového letounu KC-390. Společnosti se na tom dohodly v půlce dubna během veletrhu obranné techniky LAAD v brazilském Rio de Janeiro.

"Letecký průmysl v České republice vždy patřil na absolutní světovou špičku. Těší mě, že se mu po útlumu na přelomu tisíciletí opět daří nalézat cestu na vrchol. Úspěchy, kterých v posledních letech dosáhla nejen společnost AERO, tomu významně pomáhají. Svědčí o tom i to, že zaměstnanost v tomto sektoru za poslední rok vzrostla o bezmála sedm procent," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Česká republika zaznamenává v oblastech výroby komplexnějších dílů, zejména letadlových celků a jejich zástavby (integrace), významný rozvoj. CzechInvest se snaží maximálně přispět ke zvýšení povědomí o leteckém průmyslu České republiky u klíčových zahraničních subjektů. Spolupráce AERO Vodochody se špičkovým světovým výrobcem letadel dokazuje, že Česká republika má zahraničním partnerům co nabídnout,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

„Jsme hrdi na to, že můžeme být součástí takového skvělého týmu a spolupracovat se společností Embraer na novém projektu. Projekt přinese pro AERO exklusivní know-how, zajistí na mnoho let výrobu pro letecký průmysl České republiky a nová pracovní místa, výrazně přispěje k exportu do Brazílie a k příjmům do státního rozpočtu České republiky. Věřím, že nezklameme důvěru, kterou jsme byli poctěni,“ uvedl prezident společnosti AERO Ladislav Šimek.

Zájem o spolupráci s českými výrobci projevila firma Embraer už v roce 2007, kdy v České republice poptávala výrobu letadlových dílů. Jednání o možné spolupráci, která začala v průběhu návštěvy prezidenta Václava Klause v Brazílii v listopadu 2009, podpořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo obrany ČR. Výsledkem spolupráce na vládní úrovni pak bylo podepsání Declaration of Intentions mezi ministry obrany ČR a Brazílie v září 2010.

Propojit českou stranu s brazilským leteckým gigantem od počátku pomáhala agentura CzechInvest, představila společnosti Embraer český letecký průmysl, připravila prezentace potenciálních českých partnerů a vytvořila prostor pro setkání na politické úrovni. V roce 2010 uspořádal CzechInvest technologické dny v Brazílii zaměřené na podporu česko-brazilské spolupráce v oblasti leteckého a kosmického průmyslu. České firmy zde měly možnost vyjednávat mimo jiné právě s firmou Embraer a seznámit ji s nabídkou výrobků.

Embraer (Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.) je třetí největší světový výrobce komerčních tryskových letadel o velikosti do 120 sedadel a jeden z předních brazilských vývozců. Ředitelství společnosti Embraer sídlí v S?o José dos Campos, S?o Paulo s pobočkami, výrobními závody a zákaznickými servisními středisky v Brazílii, Číně, Francii, Portugalsku, Singapuru a Spojených Státech. Společnost byla založena v roce 1969 a navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává letadla pro komerční využití, soukromá trysková letadla a obranné segmenty trhu.

AERO Vodochody a.s., společnost založená v roce 1919, je největším výrobcem letecké techniky v České republice. V rámci svého vojenského programu je AERO historicky největším výrobcem proudových cvičných letadel na světě a partnerem několika armád, zejména Armády České republiky.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT