Co dělat, když jste naspořili cílovou částku?

10.06.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo třeba i ročně posíláte peníze na svůj účet stavebního spoření. Pokud k zasílání peněz využíváte trvalý příkaz, může se celkem lehce stát, že naspoříte částku, která již dosahuje cílové  částky. A co potom, co dělat dál?

Při uzavírání smlouvy o stavebním spoření si určujete cílovou částku. Pokud budete v budoucnu čerpat úvěr ze stavebního spoření právě rozdíl mezi cílovou částkou a zůstatkem na účtu, tedy naspořenou částkou, je výše  úvěru, který můžete získat. Podle této definice  by mělo k přespoření cílové částky docházet zcela výjimečně. Pokud ovšem uzavřeme smlouvu pouze na spoření, s tím že nebudeme využívat úvěr, abychom ušetřili na poplatku za uzavření smlouvy, volíme cílovou částku nižší a potom již její přespoření není problém.

Většina stavebních spořitelen ve svých všeobecných podmínkách stanoví, že přespoření cílové částky není přípustné. Co tedy dělat pokud se blížíte k cílové částce?

  • Zvýšení cílové částky
    Pokud to podmínky stavební spořitelny dovolují a vy chcete ve spoření pokračovat, můžete cílovou částku zvýšit. Pozor v současné době, zvláště pokud máte smlouvu ještě s vyšším úročením vkladů nebo s bonusy při nečerpání úvěru, může stavební spořitelna přistoupit ke zvýšení třeba jen pokud změníte tarif na nový (méně výhodný pro spořící klienty) nebo pokud se vzdáte bonusu při nečerpání úvěru.
  • Překlenovací úvěr
    Některé stavební spořitelny dovolí zvýšení cílové částky v daném tarifu, variantě, pouze pokud se rozhodnete čerpat překlenovací úvěr. V tomto případě vám umožní zvýšit cílovou částku na vámi požadovanou a vy potom budete moci získané peníze použít na zlepšení vašeho bydlení.
  • Nová smlouva
    • Překlenovací úvěr nepotřebujete, přespořit nesmíte a zvýšení cílové částky vám stavební spořitelna v daném tarifu/variantě nedovolí? Potom pro Vás může být řešení založit si novou smlouvu a převést na ni nárok na státní podporu. Na smlouvu u níž jste se přiblížili k cílové částce dále nespořit a po uplynutí cyklu spoření, můžete standardně smlouvu vypovědět.
    • Co tím získáte? Stále se hovoří o změně poskytování státní podpory a právě tímto krokem si zajistíte možnost získat novou smlouvu se stávající výší státní podpory. V nabídce stavebních spořitelen se zorientujete na stránce Porovnání tarifů stavebních spořitelen a nejrychleji si potom můžete smlouvu uzavřít v našem Prodejním centru.

Přespoření cílové částky řeší stavební spořitelny různě: od vracení plateb přesahující cílovou částku, přes automatické zvýšení (většinou o 20 tis. Kč) až po ukončení smluvního vztahu. Proto přespoření neberte na lehkou váhu a raději se této situaci ve vlastním zájmu vyhněte!

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ