Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky varuje před dopady skokového zdražování mýta a rozšířením mýta na silnice dalších kategorií

03.05.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


3.5.2011 Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky, ve které jsou zastoupeni přední odborníci působící v této oblasti, vydala následující stanovisko k aktuální tematice mýta:

Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky zásadně nesouhlasí se skokovým zdražením mýtních sazeb a varuje před silně negativními dopady takovéhoto kroku. Ministerstvo dopravy by mělo následky jakéhokoliv navýšení sazeb nejdříve důkladně zvážit a případný nárůst sazeb realizovat postupně a s ohledem na vývoj socioekonomické situace i postavení silničních dopravců. Růst sazeb navrhovaný Ministerstvem dopravy v tzv. „Superstrategii“ pokládá Dopravní sekce Hospodářské komory ČR za extrémní a ve svém důsledku škodlivý pro ekonomický rozvoj České republiky i pro hospodářské postavení českých dopravců.

Dopravní sekce Hospodářské komory ČR je zároveň toho názoru, že další rozšiřování mýta na silnice I. - II. třídy je třeba realizovat až po objektivní analýze nákladů a výnosů takového rozšiřování. „Navrhujeme, aby Ministerstvo dopravy získalo dostatečné záruky, že existující systém mikrovlnný bude možné efektivně propojit se satelitním, který bude pravděpodobně použit při rozšiřování výkonového zpoplatnění na silnice nižších tříd. Tyto záruky by měly být poskytnuty bez ohledu na to, zda satelitní technologii bude zavádět současný dodavatel mýtního systému v České republice, nebo ji bude realizovat subjekt jiný,“ zdůraznil místopředseda dopravní sekce Hospodářské komory České republiky Petr Košan.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT