Rozšíření podpory českého exportu je pozitivní krok

04.05.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


3.5.2011 Hospodářská komora České republiky podporuje rozšíření zahraniční sítě pro podporu exportérů, které dnes (3.5.2011) oznámilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Síť proexportních zahraničních kanceláří by se měla dle tohoto plánu do dvou let rozšířit o polovinu, místo na teritoria se jejich specialisté zaměří na podporu konkrétních oborů.

„Export je pro prosperitu naší země životně důležitý, vytváří 80 % HDP. V podmínkách rostoucí mezinárodní konkurence je zcela zásadní, aby stát považoval podporu českých vývozců za svou jednoznačnou a stálou prioritu. V současnosti jsme příliš jednostranně závislí na trzích v Evropě. Nový plán Ministerstva průmyslu a obchodu vnímáme pozitivně, považujeme jej za jeden z prvních kroků, které by měly vést k větší podpoře uplatnění českých firem v zahraničí, zejm. na perspektivních mimoevropských trzích. Hospodářská komora ČR ale zároveň upozorňuje, že tato aktivita Ministerstva průmyslu a obchodu nedokáže v podpoře exportu nahradit roli ekonomické diplomacie, která je v tomto ohledu naprosto klíčová. I nadále varujeme před silně negativními dopady oslabování a rušení obchodně-ekonomických úseků na českých zastupitelských úřadech v zahraničí, které realizuje Ministerstvo zahraničních věcí,“ říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Hospodářská komora České republiky v souvislosti s projektem Ministerstva průmyslu a obchodu doporučuje, aby stát při plánování podpory exportu v jednotlivých oborech úzce spolupracoval s příslušnými oborovými asociacemi, svazy a společenstvy, a to včetně blízkých kontaktů mezi nimi a příslušnými sektorovými experty působícími v příslušných teritoriích. Hospodářská komora České republiky by také ráda využila možnosti vyslat zástupce podnikatelů do vybraných zastoupení v zahraničí, kde by přednostně reprezentovali zájmy malých a středních podniků.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT