Koruna je vůči britské libře nejsilnější v historii

04.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Britská libra je pro české domácnosti a podniky nejlevnější ve své historii. Na mezibankovním trhu ji lze nakupovat za téměř 26,80 koruny, uvedl dnes pro ČTK analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Důvodem oslabování libry je podle něj především kolísavé ožívání britské ekonomiky.

"Dnešní údaje ze stavebnictví opět nahlodaly myšlenku, že britská centrální banka v letošním roce nebude hýbat se sazbami. Libra tak padá proti euru z důvodu odlišného postoje měnových politik Evropské centrální banky a Bank of England. Od Evropské centrální banky se očekává v letošním roce další utahování měnových kohoutů, což podporuje euro a sráží libru," uvedl Frayer.

Například ještě v roce 2007 se britská měna obchodovala za víc než 40 Kč/GBP, pod hranici 30 korun za libru se dostala v roce 2008. Kurz koruny vůči britské měně se odvíjí od jejího kurzu k euru, který se podle Frayera nachází na relativně silných úrovní. Dnes se pohybuje těsně kolem 24,20 Kč/EUR.

Britská ekonomika v letošním v prvním čtvrtletí obnovila růst. Podle předběžného odhadu se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,5 procenta, a zvrátil tak dřívější pokles ve stejném rozsahu. Zpráva z konce dubna ale zároveň ukázala, že Británie od září vzrostla pouze nepatrně a zaostává za dalšími předními ekonomikami. Růst brzdil hlavně stavební sektor, který se mezičtvrtletně snížil o 4,7 procenta, a zaznamenal tak nejhorší pokles od prvního čtvrtletí 2009, kdy byla Británie v hluboké recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK