Česko dobře chrání duševní práva, potvrdily Spojené státy americké

05.05.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


3.5.2011 Česká republika již není v hledáčku Spojených států jako země, kde se porušují práva k duševnímu vlastnictví. Úřad zmocněnce americké vlády pro obchod již podruhé za sebou Česko nezařadil na takzvaný "Watch List" — seznam, který uvádí země, v nichž k porušování těchto práv běžně dochází, kde se padělky prodávají na ulici a pirátstvím značek se živí mnoho firem.

Americká administrativa Českou republiku z tohoto seznamu vyřadila vloni a letos Ministerstvo průmyslu a obchodu znovu obhájilo fakt, že ČR na "Watch List" nepatří. "Je to signál našim zahraničním obchodním partnerům, že Česká republika je zemí, která aktivně brání práva k duševnímu vlastnictví. Stát v tomto ohledu odvedl kus práce," zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Největší pozornost kontroly věnují padělanému zboží nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech, a to zejména v příhraničních oblastech s Německem. Kontroloři se zaměřují zejména na tabákové výrobky, lihoviny a textil. V roce 2010 provedla Česká obchodní inspekce na tržnicích celkem 1710 kontrol, přičemž v 256 případech se našlo padělané zboží; to je o čtvrtinu méně oproti roku 2006.

Generální ředitelství cel hlásí za minulý rok pokles zabaveného zboží při kontrolách, jeho podíl na celkově zkontrolovaném zboží byl zhruba třetinový, zatímco v roce 2008 to bylo 80 procent. Počet zabaveného zboží při kontrolách se loni meziročně snížil o milion kusů z 3,6 na 2,6 milionů kusů. Nejvíce padělků, téměř dvě třetiny, se v roce 2010 našlo opět na otevřených tržnicích, na kamenné obchody pak připadla zhruba čtvrtina padělků.

V posledních letech se například podle Generálního ředitelství cel a Policie ČR porušování práv k duševnímu vlastnictví posouvá z českých tržnic především na internet. Majitelé autorských práv upozorňují na nelegálně stahované filmy, hudbu a software a také na rostoucí internetový prodej padělků. Zatímco větší část Evropy, především Británie, Francie či Španělsko, bojuje s on—line prodejem padělaných léků zejména z Číny a z Indie, České republice se tento trend zatím více méně vyhýbá a nelegální prodej se orientuje spíše na padělky filmů, hudby a textilu.

"Porušování práv k duševnímu vlastnictví na internetu podle celníků, policie a dalších státních orgánů rok od roku roste a teď je třeba se více zaměřit na boj s pirátstvím on—line. Pravidlem se již stala speciální školení pro kontrolní orgány státní správy zaměřené na boj s internetovou kriminalitou," dodal ministr Kocourek. Podle něj je nezbytná především osvěta v oblasti spotřebitelského chování, která zákazníkům vysvětlí, že nákupem padělku podporují porušování práv k duševnímu vlastnictví.

Vedle seznamu zemí, v nichž se porušují práva k duševnímu vlastnictví, vydal úřad amerického zmocněnce pro obchod ještě samostatný seznam konkrétních trhů "Notorious Markets", které jsou v tomto ohledu nejhorší na světě. Figurují v něm tržnice z Ruska, Indie, Číny, Kolumbie a dalších zemí. Žádnou z tržnic v Česku americká administrativa na tento seznam nezařadila.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT