Exportéři se v květnu chystají do Iráku

05.05.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


Zájem tuzemských firem export a investice v Irácké republice nadále roste. Jejich uplatnění na tamním trhu by mohla napomoci historicky první návštěva premiéra České republiky v této zemi, která je plánována na 24. a 25. května 2011. Provázet jej bude podnikatelská mise více jak tří desítek firem, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. A právě přípravě mise a požadavkům podnikatelů v souvislosti s návštěvou bylo věnováno dnešní setkání byznysmenů s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem, který by se cesty měl také zúčastnit.

Podniky, přihlášené na misi, jsou zejména z oblasti energetiky, těžby a zpracování ropy, vodního hospodářství, zdravotnictví, z oboru zemědělské techniku či zbrojního průmyslu. „Pro český byznys je historicky první návštěva českého premiéra v Iráku v doprovodu ministra průmyslu a obchodu a podnikatelské mise zlomovým momentem. Očekáváme setkání na nejvyšších úrovních, což by tuzemského byznysu mělo více otevřít dveře na irácký trh,“ uvedl již dříve k chystané cestě prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Jak také připomenul, Svaz průmyslu a dopravy ČR tím navazuje na řadu svých aktivit a vybudovaných h vazeb. „Za poslední období jsme do Iráku zorganizovali pět podnikatelských misí a přijali jsme osm delegací tamních podnikatelů. Vedle toho jsme zajišťovali osm oficiálních stánků při významných veletrzích v Erbílu a v Sulejmánii,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Vedle toho byl Svaz iniciátorem řady dohod o spolupráci s partnerskými obchodními a průmyslovými komorami. Založena byla Česko-irácká obchodní rady mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu a dopravy ČR, vznikla také Česko-kurdská podnikatelská rada.

„Součástí mise, od níž očekáváme podpoření projektů našich firem, bude v Bagdádu první zasedání Česko-irácké obchodní rady. Svaz průmyslu a dopravy tím realizuje svůj dlouhodobý záměr mít v česko-iráckých obchodních a hospodářských vztazích společný orgán, která by českým podnikům poskytoval institucionální a informační podporu,“ uvedl dnes Majid Shamas Toma, projektový manažer pro oblast Blízkého východu a států severní Afriky Svazu průmyslu a dopravy ČR, po skončení setkání podnikatelů s ministrem Martinem Kocourkem. Rada by se tak mohla stát základem rozvoje vzájemné spolupráce soukromého sektoru a iniciovala by nové obchodní příležitosti.

V případě uskutečnění návštěvy premiéra by se současně naplnil požadavek Svazu průmyslu a dopravy ČR, aby do této země zavítal český předseda vlády a aby ústavní činitelé věnovali cestám do Iráku větší pozornost a podpořili probíhající aktivity.

V červnu 2010 došlo například k založení inciativy „Task Force Iraq-TFI“. Ta vyšla vstříc stoupajícímu zájmu českých firem o irácký trh a její součástí je balík podporných opatření MPO pro vstup firem na irácký trh. Tato iniciativa navázala na bohaté zkušenosti zástupců Svazu v tomto regionu a na několikaleté budování úzkých kontaktů. „Vytváříme vazby již od roku 2004 a od roku 2005 se zúčastňujeme veletrhů,“ doplnil Majid Shamas Toma.

Obchodní a ekonomická spolupráce mezi bývalým Československem a Irákem má dlouholetou tradici, která bezesporu dosáhla svého vrcholu v 70. a 80. letech minulého století. České výrobky zde však nadále mají dobrý zvuk a některým českým subjektům se podařilo navázat na tehdejší spolupráci a daří se jim i na současném iráckém trhu.

Jak potvrzují statistiky, Irák je pro Českou republiku zejména vývozním trhem. Největší podíl na českém exportu do Iráku mají společnosti Chemoprojekt, a.s. a Technoexport, a.s. K dalším úspěšným exportérům patří UNIS, a.s., Sigmainvest s.r.o. nebo EGEM s.r.o. České firmy se na iráckém trhu uplatnily při rekonstrukci rafinérií, elektráren, cementáren, cihelen, infrastruktury a dalších investičních celků. Na konci roku 2010 uzavřel ZETOR TRACTORS a. s. kontrakt na dodávku 50 traktorů a Škoda Auto dosud do Iráku vyvezla 1200 automobilů.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT