Nové možnosti financování bydlení

11.06.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V pondělí 9. června 2003 se konala tisková konference společnosti Central Group, na které jako host vystoupil také člen představenstva ČMHB - Ing. Jan Sadil. Tématem konference, jak již název napovídá, bylo bydlení.

Společnost Central Group působí na českém trhu od roku 1994 a snaží se klientům nabídnout co nejkomplexnější služby v oblasti pořizování bydlení. Nejedná se tedy pouze o společnost, která dům postaví, ale  která také pomáhá klientům s financováním, případně s prodejem starého bytu.

Na tiskové konferenci se probírala řada zajímavých témat souvisejících s bydlením. Podívejme se na některá z nich.


Co je důvodem současného růstu cen na trhu bydlení?

Hlavní důvody jsou tři:

1) Situace na bankovním trhu 
    (levné hypotéky, nízké úroky z vkladů)
Hlavní hnací silou současného růstu na trhu bydlení jsou bezesporu levné hypotéky. V současné době, kdy se úroková míra dostává velmi často i pod 5% p.a., je čerpání hypotéky mimořádně výhodné. Například při milionovém úvěru na 20 let se měsíční splátka pohybuje kolem 6 tisíc korun, což je suma hluboko pod úrovní současných tržních nájmů v Praze.
Dnes si často berou hypotéku i lidé, kteří mají vlastní finanční zdroje, ale využití úvěru je pro ně za současné situace výhodnější. Lidé se v současné době již nebojí dlouhodobě zadlužit a hypotéka se u nás stává něčím běžným, stejně jako je tomu ve vyspělých západních zemích. Stále roste také počet těch lidí, kteří si nemovitost (nebo i více nemovitostí) nepořizují pro vlastní bydlení, ale jako výhodnou investici do budoucna.
Mít peníze v bance je nyní velmi nevýhodné. Pokud jsou peníze uloženy na termínovém vkladu, je možno v lepším případě dosáhnout úroku necelých 2% p.a. Naproti tomu ceny rezidenčních nemovitostí rostou mnohonásobně více.

2) Očekávání dalšího růstu cen s ohledem na vstup do Evropské unie
Argument růstu cen po vstupu do EU podporují výrazně vyšší ceny rezidenčních nemovitostí ve stávajících zemích Unie. Tady se však bude jednat o dlouhodobý proces, protože kupní síla je u nás omezena a růst životní úrovně nebude skokový. Nárůst cen bude zejména u nových kvalitních staveb v dobrých lokalitách ve velkých městech.
Vstup Česka do Evropské unie bezesporu nebude znamenat invazi solventních západních cizinců na náš bytový trh. Ti z cizinců, kteří si zde nemovitost chtěli pořídit, tak již dávno učinili prostřednictvím účelově založených nejčastěji společností s ručením omezeným.
Skutečností však je, že náš vstup do EU bezesporu způsobí růst cen nového bydlení, a to zejména z důvodu nutnosti zavést stovky již platných (ale i těch připravovaných) přísných technických předpisů. Dalším vlivem je i nutnost sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty, což od roku 2008 výrazně zvýší cenu staveb pro bydlení.
  
3) Diskuse o deregulaci nájemného a růst zájmu o vlastnické bydlení
Deregulace nájemného je nutný krok, který dříve nebo později přijde. S tím již lidé počítají a postupně se smiřují s tím, že se o své bydlení budou muset postarat sami. Tento posun v myšlení samozřejmě také podporuje současnou poptávku. Stále více lidí přichází na to, že je lépe si koupit vlastní bydlení a 20 let splácet hypotéku, než žít v nájmu a po letech mít jen hromadu zaplacených účtů za nájemné a přitom nevlastnit nic.

Jak se vyvíjí poptávka na trhu bydlení?

 V současné době je více než polovina nákupů bytů a rodinných domů u CENTRAL GROUP financována hypotečním úvěrem. Ještě před dvěma lety tomu tak nebylo - převažovalo standardní financování, kdy klient hradil cenu nemovitosti ze svých vlastních zdrojů.

Největší zájem je o menší, cenově dostupné nemovitosti, na které prostřednictvím úvěru může dosáhnout střední vrstva. To dnes znamená především lidé se stabilním, dobře placeným zaměstnáním. Ti často nemají peníze na to, aby jednorázově zaplatili za novou nemovitost, ale ve  většině případů jsou schopni složit její část a zbytek financovat z úvěru. 

 V Praze jsou nejžádanější tyto rezidenční nemovitosti:
a) Byty - o velikosti 1+kk až 2+kk do 60 m2 s cenou do 2 milionů korun,
b) Rodinné domy s pozemky - o velikosti 4+1 až 5+1 s garáží s cenou do 4 milionů korun,
c) Parcely pro individuální výstavbu - o velikosti 600 až 1000 m2 s cenou do 2 milionů korun.

Tyto nejžádanější nemovitosti jsou obvykle nejdříve vyprodané. V současné době je téměř pravidlem, že většina bytů, domů nebo parcel je v zajímavých lokalitách prodána ještě dříve, než se vůbec poprvé kopne do země.
V poslední době se v České republice, stejně jako je tomu ve vyspělých západních zemích, stále více prosazuje orientace na tzv. dobré adresy. Srovnatelná nemovitost ve stejné vzdálenosti od centra Prahy se cenově může nyní lišit až o 100% i více podle toho, zda je v rezidenčně prestižní lokalitě nebo naopak.


Současné možnosti financování bydlení

Lidé platí za nové bydlení třemi způsoby:
a) Standardní financování - znamená, že klient uhradí celou cenu z vlastních zdrojů nejpozději do předání hotové stavby.
b) Úvěrové financování - znamená, že klient uhradí část ceny (alespoň 10%) z vlastních zdrojů a zbývající část čerpá hypoteční úvěr, případně úvěr ze stavebního spoření.
c) Odložené financování - specialita nabízená výhradně společností CENTRAL GROUP - znamená, že klient uhradí část ceny (alespoň 10%) z vlastních zdrojů a zbývající část může uhradit do 12 měsíců po dokončení jeho nového domu nebo bytu.   


Speciální nabídka financování společnosti CENTRAL GROUP
(odklad platby, bankovní garance, nemovitost na protiúčet a další)

Společnost CENTRAL GROUP nabízí nejširší možnosti financování bytů, domů a parcel na našem trhu. Je možno si vybrat ze 14 způsobů platby při pořízení bytu nebo domu s pozemkem, devíti možností úhrady při objednání výstavby domu na pozemku klienta a tří způsobů financování při koupi parcely.

K pořízení bytu nebo domu s pozemkem stačí pouze 10% z ceny a zbývající část je možno financovat z úvěru nebo nemovitostí na protiúčet. Úvěrová cena umožňuje čerpat hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření až do výše 90% ceny nemovitosti.

Novinkou pro klienty při pořízení nemovitosti je nyní možnost odkladu platby až na 12 měsíců. Při odkladu platby zákazník zaplatí 10% z ceny bytu nebo domu s pozemkem při podpisu smlouvy. Následně se byt nebo dům dokončí, předá klientovi a zbývajících 90% z ceny je poté možno doplatit kdykoliv do 12 měsíců od dokončení stavby.

Další novinkou je možnost bankovní garance na veškeré finanční prostředky, které zákazník uhradí. Pokud by společnost nesplnila své závazky vůči klientovi, je zde garance banky, že mu peníze budou za dohodnutých podmínek vráceny. Banka klientovi za určitý poplatek garantuje, že jím uhrazené finanční prostředky jsou vinkulovány na speciálně zřízeném účtu a společnost s nimi nemůže samostatně nakládat ani samostatně vinkulaci zrušit. To dává jistotu zcela bezpečné investice.
 
CENTRAL GROUP poskytuje všem zájemcům bezplatné finanční poradenství a zajišťuje hypoteční úvěry. Pro toho, komu nevyhovuje žádný z nabízených způsobů platby, zpracuje společnost zcela individuální platební kalendář podle jeho finanční situace. Velmi žádaný je nyní program Nemovitost na protiúčet, kdy společnost od klienta v případě jeho zájmu vykoupí jeho stávající pražský byt na protiúčet.

Čerstvé novinky letní nabídky CENTRAL GROUP

Již tradičně 4x ročně přichází CENTRAL GROUP ze zcela novou sezónní nabídkou, která vždy přináší jednak nové lokality bytů, domů a parcel a dále i řadu dalších novinek. Nová nabídka přichází na trh vždy na začátku března (pro jarní období), června (pro letní období), září (pro podzimní období) a prosince (pro zimní období). Při zahájení nové nabídky vždy vychází nové vydání Katalogu bydlení a rovněž jsou kompletně upraveny internetové stránky společnosti (www.cetntral-group.cz).

Nová, letní nabídka CENTRAL GROUP přináší tyto hlavní novinky:

1) Pět nových lokalit v Praze
a) BYTY - Praha 6 - Suchdol (lokalita Výhledy)
b) NADSTANDARDNÍ DVOUGENERAČNÍ DOMY - Praha 5 - Stodůlky (lokalita Klausova)
c) NADSTANDARDNÍ DOMY - Praha 5 - Písnice (lokalita Nad Modřanskou roklí)
d) DOMY - Praha 10 - Dubeč (lokalita Dubeček)
e) DOMY - Hostivice u Prahy (lokalita Vilová čtvrť)

2) Odklad platby až na 12 měsíců po dokončení stavby
 Při koupi bytu nebo domu s pozemkem mohou klienti na začátku zaplatit jen 10% z ceny zbytek až do 12 měsíců po dokončení jejich nového bytu nebo domu. Navíc mají možnost bankovní garance na veškeré uhrazené finanční prostředky. Odklad platby například umožňuje po přestěhování prodat stávající nemovitost, dořešit dědické řízení, vypořádat vztahy mezi manžely po rozvodu nebo vztahy mezi společníky při prodeji firmy. Možné je také v této době čerpat výhodnější hypotéku na pořízení nové nemovitosti.

3) Osobní internetové stránky klientů
Nový systém osobních internetových stránek klientů společnosti CENTRAL GROUP je nejpokročilejší na našem trhu. Tento systém zákazníkům umožňuje dostat se po zadání přístupového hesla na jejich vlastní internetové stránky, které se týkají jejich bytu nebo domu. Jejich prostřednictvím mohou snadno komunikovat se svými osobními konzultanty, pověřenými stavebními dozory a dalšími pracovníky společnosti, sledovat postup výstavby a plateb, objednávat si klientské změny a zároveň i vyhodnocovat svou spokojenost se službami firmy.

Zdroj: tisková zpráva Central Group

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ