Co týden dal?

06.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vyvolala-li minulý týden zpráva o zrušení srážkové daně na státní podporu stavebního spoření za rok 2010 spíše otázky než nadšení, vyjádření Miroslava Kalouska z tohoto týdne o automatickém připsání druhé poloviny podpory na účty, už potěšilo.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Horní komora japonského parlamentu schválila návrh mimořádného rozpočtu ve výši čtyř bilionů jenů (asi 49 miliard USD; 802 miliard Kč), který bude použit na obnovu infrastruktury poničené při nedávném zemětřesení na severovýchodě země. V sobotu návrh schválila dolní komora, takže záměru už nestojí nic v cestě. Jde o první část peněz, které budou Japonci celkem potřebovat.
  • Cena stříbra po zprávě o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina spadla o deset procent, a vrátila se tak na zhruba 44 dolarů (asi 717 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Naopak cena zlata a ropy se snížila pouze nepatrně, zatímco akcie ve většině asijských zemí zrychlily růst. Relativně vysoké zisky naznačují i futures na evropské a americké akcie.
  • Portugalsko uzavřelo se zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu po třech týdnech jednání dohodu o tříleté finanční pomoci v dluhové krizi. Rozsah podpůrného balíku neuvedl, podle informovaných zdrojů agentury Reuters však pomoc dosáhne 78 miliard eur (zhruba 1,9 bilionu Kč).
  • Čínská automobilka Hawtai Motor Group investuje 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč) do záchrany ztrátového švédského výrobce automobilů Saab, který byl kvůli nedostatku hotovosti nucen přerušit výrobu.
  • Mexiko během února a března znásobilo rezervy zlata a v současné době drží 100,15 tuny kovu. Ukazují to nové záznamy Mezinárodního měnového fondu. Na konci ledna přitom ve zlatých rezervách mělo jen 6,84 tuny kovu. Téměř patnáctinásobným zvýšením objemu rezerv se Mexiko posunulo na 33. příčku největších držitelů zlata.
  • Propad cen ropy na světových trzích večer akceleroval a dosáhl skoro deseti procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se tak poprvé od poloviny března dostala pod hranici 100 dolarů za barel. Severomořský Brent zlevnil v podobném rozsahu asi na 111 dolarů. Jde o největší denní propad cen ropy od finanční krize v roce 2008 a patrně o třetí největší denní propad v historii.
  • Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny na 1,25 procenta. Finanční trhy nyní pozorně sledují, zda bude prezident banky Jean-Claude Trichet signalizovat další přitvrzení měnové politiky již na příští měsíc.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Fond pojištění vkladů začne vyplácet náhrady za vklady klientům zkrachovalé Vojenské družstevní záložny, a to do výše 100 procent maximálně do limitu 2,418 milionu korun na jednoho vkladatele. Fond oznámil, že nejpozději do 18. května stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení.
  • Mobilní operátoři se pokrytím rychlé sítě 3G přiblížili polovině tuzemské populace. Nejlépe je na tom Vodafone se 48 procenty, T-Mobile má 45 procent a Telefónica aktuálně pokrývá 43 procent obyvatel.
  • Během června budou mít všichni klienti stavebních spořitelen na účtech zbytek příspěvku státu na stavební spoření, který byl původně zdaněn 50procentní daní. Jakmile totiž vyjde během května ve sbírce zákonů nález Ústavního soudu, který daň zrušil, vydá ministr financí Miroslav Kalousek příkaz k uhrazení zbylých peněz. Kalousek zároveň upozornil, že připravuje zákon, který zavede účelovost na čerpání státního příspěvku stavebního spoření. 
  • Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 67,5 miliardy korun z březnových 25,2 miliardy korun. Loni v dubnu rozpočet vykázal deficit 78,2 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.
  • Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v březnu stoupl na 6,36 procenta ze 6,31 procenta na konci února.
  • Městský soud v Praze eviduje zatím 1877 věřitelů loterijní společnosti Sazka, hodnota jejich pohledávek již přesahuje 32,1 miliardy Kč.  
  • Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos centrální banka čeká růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta proti únorovým 1,6 procenta. Pro příští rok ČNB zhoršila odhad na 2,8 procenta z předchozích tří procent.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Uzavřeli byste finanční produkt na poště?

Raiffeisen stavební spořitelna začala od dubna nabízet své produkty na pobočkách České pošty. Spořitelna totiž uspěla ve výběrovém řízení, v rámci kterého pošta hledala nové partnery. Uzavřeli byste produkt na poště?

                                          

Anketa

Uvítali byste Czech POINT i na bankovních pobočkách? Systém pro komunikaci s úřady státní správy a samosprávy byl v minulosti zaveden například na poštovních přepážkách.

  • Ano, na čím více místech tato služba bude, tím lépe - 63 %
  • Ne, na bankovních pobočkách bych službu nevyužil - 37%

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU