HK ČR: Pozitivní čísla z ekonomiky

10.05.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


9.5.2011 Průmyslová produkce v březnu 2011 meziročně vzrostla reálně o 9,5 %. Hodnota nových vzrostla o 9,7 %. Tuzemská stavební produkce v březnu meziročně vzrostla o 4,6 %. Stavební úřady vydaly o 3,3 % stavebních povolení méně než v březnu 2010, naopak bytů bylo zahájeno o 1,5 % ve srovnání se stejným měsícem roku 2010. Tyto statistické údaje dnes (9.5.2011) zveřejnil Český statistický úřad.

„Březnová čísla vnímám pozitivně. Průmysl stále pokračuje v růstu, i když ten ve srovnání s předchozím měsícem mírně zpomalil. Pozitivní je pokračující nárůst jeho tržeb a nových zakázek, který je podporován zejména zvyšující se poptávkou po produktech českých firem na zahraničních trzích, zejména v Německu. Dokladuje to také neustálé zvyšování produktivity práce a nárůst konkurenceschopnosti českých firem. Hospodářská komora České republiky odhaduje, že tuzemské HDP letos vzroste o 1,8 % - 2,2 %. Dubnový pokles nezaměstnanosti a také naše poznatky z jednotlivých podniků ukazují, že české firmy začínají kvůli uspokojení rostoucí poptávky po jejich produktech ve větší míře vytvářet nová pracovní místa a nabírají nové zaměstnance. Pro budoucí prosperitu české ekonomiky bude zásadní zejména vývoj cen komodit na světových trzích. Tradičním tahounem tuzemské ekonomiky je automobilový a strojírenský průmysl. Hospodářská komora České republiky ale již dlouho upozorňuje na potřebu, aby stále větší roli v tuzemské ekonomice hrály také další perspektivní obory, jako jsou nanotechlologie, biotechnologie, ICT, chemicko-etchnologický průmysl, či tradiční sklářství,“ komentuje kondici české ekonomiky prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Prezident Kužel se vyjádřil i ke stavebnictví: „Statistiky naznačují, že se pomalu vzpamatovává také stavebnictví. Přesto se tento obor stále ještě plně nevymanil z následků ekonomické krize. Růst je totiž do velké míry způsoben nízkou srovnávací základnou loňského roku, klesl např. také počet vydaných stavebních povolení. Pro oživení této důležité složky národního hospodářství je proto důležité, aby vláda zachovala daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření pro pořizování nového bydlení,“ dodává prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT