Založit si firmu co nejdříve se vyplatí

12.05.2011 | , SMART Companies
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


11.5.2011 Poslanecká sněmovna ČR dnes schválila návrh ministerstev spravedlnosti a financí týkající se plánovaného zvýšení soudních poplatků, které se negativně dotkne i českých firem. Dražší by mělo být především jejich založení, ale také změny v již stávajících společnostech. Ti, kdo uvažují o změně způsobu podnikání nebo o založení nové společnosti, by proto neměli s rozhodnutím příliš otálet. „Na dvojnásobek z tisícikoruny se zvýší poplatek za změnu zápisu v obchodním rejstříku. Platba za zápis akciovky do rejstříku vzroste na víc než dvojnásobek (z 5000 na 12 000 Kč), proto v současné době očekáváme nárůst počtu prodaných před-založených (ready-made) společností,“ komentuje situaci Petra Janáková ze společnosti SMART Companies, který se zabývá zakládáním a prodejem firem na klíč.

Podle nejnovějších údajů společnosti SMART Companies se před-založené společnosti, tzv. ready-made, vloni na celkovém počtu nově založených společností podílely 12 procenty, počet prodaných ready-made společností v České republice průběžně roste. „Lze očekávat, že plánované zvýšení soudních poplatků trend růstu počtu prodaných společností v první polovině letošního roku ještě podpoří,“ dodává Janáková. Před-založené, tzv. ready-made společnosti poskytují rychlý a velmi pohodlný start podnikání. Jsou již zapsané v příslušném obchodním rejstříku a lze je tak rychle a levně převést na nového majitele. „Tyto společnosti nemají žádnou obchodní historii, závazky ani pohledávky a jejich ekonomická činnost je nulová,“ vysvětluje Petra Janáková ze společnosti SMART Companies. Největší zájem o předem založené společnosti je již tradičně v Praze.

Jasná převaha mezi právními formami ready-made společností je na straně s.r.o. „Největší zájem je o společnosti s ručením omezeným, které tvoří 60 procent všech prodaných před-připravených společností,“ uvádí Janáková, ale zároveň upozorňuje na fakt, že popularitu si získávají i tzv. evropské společnosti (SE). „Zatímco u s.r.o. můžeme sledovat dva hlavní důvody zájmu – přechod živnostníků na pro ně bezpečnější formu podnikání a zvyšující se počet nových projektů, na které je vhodné mít samostatnou společnost, u evropských společností to je zejména možnost přesunu sídla v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení společnosti a přerušení právní kontinuity,“ zmiňuje hlavní výhody Petra Janáková ze SMART Companies.

V České republice je průměrný čas potřebný pro založení společnosti 20 dní a podnikatel se musí vypořádat s devíti procesními kroky. „Celosvětový průměr je 34 dní, ale například na Novém Zélandu trvá založení pouhý jediný den,“ uvádí Janáková a dodává, že i procesní kroky mají Novozélanďané zkoncentrovány do jediného kroku. Dlouhou dobu nutnou na vyřízení všech byrokratických náležitosti a urychlení začátku podnikání na jeden den lze eliminovat právě využitím ready-made společnosti.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT