Česká ekonomika roste stále slušným tempem

16.05.2011 | , GE Money Bank
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


16.5.2011 Ekonomický výkon měřený hrubým domácím produktem (HDP) podle Českého statistického úřadu vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku o 0,6 %. Ve srovnání s prvním kvartálem loňska byl vyšší o 2,5 %. Data poukazují na stále slušný růst české ekonomiky, i když růst oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku mírně přibrzdil o jednu desetinu procentního bodu.

Na pěkném růstu se zejména podílel zpracovatelský průmysl, který táhl českou ekonomiku i vloni. Oproti tomu netržním službám se příliš nedařilo. Bylo tomu zejména kvůli vládním úsporám, které se výrazně dotkly útrat státního rozpočtu. Zveřejněná data poukazují na to, že česká ekonomika se z krize zotavila a těší se poměrně stálému růstu. Mírné zpomalení meziročního HDP je důsledkem šetření vlády a musíme se připravit na to, že se na brzdy šlápne ještě o něco silněji. Zpomalení by ale nemělo být natolik razantní, že by se obrátilo v propad ekonomiky. V celém roce 2011 by naše ekonomika mohla vzrůst o zhruba 2 %.

Ještě lépe než České republice se v prvním čtvrtletí dařilo Německu. Německá ekonomika překvapila analytiky, když růstem 1,5 % mezičtvrtletně překonala tržní odhady. V meziročním srovnání pak Německo rostlo o neuvěřitelných 5,2 %, což je po roce 2010 další rekord od znovusjednocení. Výborný výkon je způsoben hlavně průmyslem, kterému se daří vyvážet, a to hlavně do Číny. Dobrá kondice německé ekonomiky je velmi důležitá i pro Česko, které je subdodavatelem pro německé exporty.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT