Hospodářská komora ČR může nově udělovat kvalifikace pro zámečníka nebo elektromechanika pro výtahy

16.05.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


16.5.2011 Zámečník, elektromechanik pro výtahy, výroba potravin a krmiv, skladování a distribuce potravin a krmiv, příjem surovin pro výrobu potravin a krmiv. To je pět nových kvalifikací, k nimž může případným zájemcům Hospodářská komora České republiky od května 2011 udělit osvědčení o dílčí kvalifikaci.

Kdokoliv, kdo tyto obory např. nevystudoval, ale chtěl by se jim věnovat profesionálně nebo zkrátka potřebuje doklad, že je ovládá, se může nyní obrátit na Hospodářskou komoru ČR (HK ČR). Po složení patřičných zkoušek, při kterých autorizovaná zástupci Komory ověří dovednosti a vědomosti dotyčného, obdrží příslušný certifikát. Ten potenciálnímu zaměstnavateli plnohodnotně prokáže kvalifikovanost dotyčného.

HK ČR je například dosud jedinou institucí v ČR, která může udělit osvědčení pro kvalifikaci elektromechanik pro výtahy. K získání tohoto certifikátu musí zájemce mj. prakticky předvést montáž, instalaci a opravy elektrických zařízení výtahů a zároveň se orientovat v technické dokumentaci, měřit a diagnistikovat elektrická a elektronická zařízení výtahů.

Konkrétní požadavky na znalosti a dovednosti potřebné pro získání certifikátu dané kvalifikace a způsob jejich ověření lze nalézt na www.narodni-kvalifikace.cz, kde je k dispozici také kompletní seznam všech více než 300 existujících kvalifikací.

„Nyní připravujeme také další kvalifikace, k nimž budou moci zájemci získat u Hospodářské komory osvědčení, jako je např. fotoreportér, barman, florista nebo psovod bezpečnostní služby,“ upozorňuje Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.

Dílčí kvalifikace reagují na aktuální požadavky trhu práce. Předpokládá se, že význam osvědčení o kvalifikaci bude narůstat, neboť představuje vykonání zkoušky, která předčí svou aktuálností kvalifikaci dokladovanou výučním listem nebo maturitou získanými před mnoha lety. Pro některé obory navíc neexistuje školní vzdělání, takže systém dílčích kvalifikací je jediným způsobem, jak kompetence důvěryhodně ověřit. Některé profese, např. z oblasti bezpečnostního průmyslu, mají dokonce kvalifikační zkoušky jako podmínku výkonu činnosti. Dalším příkladem využití kvalifikací v praxi jsou kominíci provádějící revize spalinových cest, pro které se zkouška stává podmínkou pro vydávání revizní zprávy. Tímto se stále více akcentuje ochrana spotřebitele, služby poskytují lidé, kteří své práci rozumějí, což prokázali vykonáním profesní zkoušky podle národního standardu.

Důležitou skutečností je, že kvalifikace jsou tvořeny ve spolupráci s profesními společenstvy a konkrétními zaměstnavateli sdruženými v tzv. sektorových radách, reagují tedy bezprostředně na potřeby praxe.

Tento systém se realizuje v rámci vznikající Národní soustavy kvalifikací (NSK). NSK, její struktura, způsob vytváření a schvalování i procesy jejího využívání jsou stanoveny na základě zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT