TechNet spojuje akademiky s podnikateli v oblasti textilní výroby

17.05.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


16.5.2011 Komunikace bez bariér. To je hlavní motto projektu TechNet, který podporuje spolupráci akademiků, studentů vysokých škol a odborníků z průmyslové praxe. Začal v roce 2009 a skončí v listopadu 2012. Má za cíl vybudovat síť subjektů se zaměřením na textilní průmysl, která bude vyvíjet nové materiály a technologie. Projekt se uskuteční ve všech oblastech České republiky kromě Prahy. Partnerem TechNetu je nově i Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

„Textilní průmysl je pro Českou republiku tradiční záležitostí. V posledních letech sice není textilní výroba tak intenzivní, Česká republika však má potenciál i v oblasti výzkumu a vývoje. Dokázala to například Textilní fakulta Technické univerzity v Liberci výzkumem a vývojem nanovláken,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Každou iniciativu, která podporuje propojení teorie s praxí, vítáme. Jedině tak může být Česká republika i v budoucnu konkurenceschopná.“

„Od projektu si mimo jiné slibujeme, že se více uplatní aktuální výsledky vědy a výzkumu v akademické a průmyslové sféře,“
vysvětluje Blanka Tomková z Textilní fakulty Technické univerzity v Liberci. „Mělo by se to promítnout například do inovací přednášek, patentování nových materiálů a technologií, v inovacích ve výrobě a zvýšení schopnosti firem přinášet nové výrobky,“ doplňuje Blanka Tomková.

Stěžejním bodem projektu je diskusní fórum, kde může názory a náměty sdílet odborná i laická veřejnost. Nové poznatky o vědě, výzkumu a průmyslové praxi v textilním odvětví, plánují realizátoři projektu zpracovat a šířit dál. Chybět nebudou ani workshopy a semináře s cílem odstranit komunikační bariéry mezi potenciálními partnery z výzkumných pracovišť a firem.

„17. května 2011 se TechNet představí v Praze. Na semináři pro partnery projektu z podnikatelského sektoru, doktorandy, studenty a akademické pracovníky a další zájemce mimo jiné zazní informace o dosavadních aktivitách a výsledcích projektu,“ říká ředitel regionální kanceláře agentury CzechInvest v Liberci Petr Bernát. „Seminář, na kterém bude agentura CzechInvest oficiálně představena jako nový partner, organizuje Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu,“ uzavírá Petr Bernát.

Projekt TechNet realizuje Technická univerzita v Liberci. Partnery jsou kromě agentury CzechInvest také Hospodářská komora ČR, Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu a České vysoké učení technické. TechNet financuje Evropský sociální fond a státní rozpočet. Více informací najdete na http://technet.tul.cz/.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT