Britskému Vodafonu klesl celoroční zisk o osm procent

17.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. května (ČTK) - Britské telekomunikační firmě Vodafone klesl celoroční zisk o osm procent těsně pod osm miliard liber (zhruba 224 miliard Kč) kvůli slabším výsledkům v několika evropských zemích. Podnik dnes uvedl, že musel zaúčtovat navíc náklady 6,1 miliardy liber kvůli vyšším slevám na služby a výraznému růstu úrokových sazeb ve Španělsku, Řecku, Portugalsku, Itálii a Irsku. Fiskální rok firmě skončil 31. března.

V předchozím fiskálním roce vytvořil Vodafone čistý zisk 8,6 miliardy liber. Tržby podniku se v posledním roce firmě zvýšily o tři procenta na 45,9 miliardy liber.

Negativní dopad pětice evropských zemí na celkové výsledky částečně vyrovnaly příjmy 2,8 miliardy liber z prodeje podílu v China Mobile, 1,8 miliardy liber za vyrovnání daňového případu a půl miliardy liber za investici do japonské SoftBank Mobile.

"Vstupujeme do nového finančního roku v silné pozici," uvedl Vodafone ve zprávě. Podnik dodal, že na většině velkých trhů si zlepšuje nebo udržuje pozici a že má náskok před konkurenty v přechodu zákazníků na chytré mobily a datové služby, napsala agentura AP.

Český mobilní operátor Vodafone zvýšil do března meziročně počet zákazníků o 187.000 na 3,194 milionu. Vodafone si tak vedl lépe než konkurence, které počet klientů stagnoval nebo klesal. Českému Vodafonu se dařilo zvyšovat počet zákazníků jako jedné z mála poboček skupiny v Evropě, uvedlo dnes české zastoupení firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK