BP získá na výplatu urovnání po úniku ropy od MOEX 1,1 mld USD

20.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Britská ropná společnost BP se dohodla na urovnání s firmou MOEX Offshore 2007 LLC, divizí japonského finančního obchodníka Mitsui & Co, kvůli nehodě ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. MOEX, který byl v projektu partnerem BP, zaplatí britské firmě 1,065 miliardy USD (18,2 miliardy Kč), které pak BP použije na výplatu odškodného.

BP peníze okamžitě převede do svého fondu, ze kterého vyplácí jednotlivcům, podnikatelům i vládě škody způsobené výbuchem ropné plošiny a následným únikem ropy do moře. BP odhaduje, že celkové náklady na odškodné, včetně pokut, dosáhnou 41 miliard USD.

MOEX měl v poškozeném ropném vrtu Macondo podíl deset procent. BP však dodala, že platba neznamená, že kterákoliv ze stran přijala odpovědnost za nehodu.

BP vyzvala i svého dalšího partnera v projektu, Anadarko Petroleum, aby se podílel na urovnání. Anadarko měl v projektu podíl 25 procent a pokud by urovnání vycházelo ze stejných základů, jako u MOEX, zaplatila by firma 2,7 miliardy USD.

MOEX původně odmítl poskytnout BP kvůli neštěstí jakékoliv peníze a tvrdil, že to byla nedbalost BP. Nyní se však připojil k tvrzení britské firmy, podle které za nehodu může hlavně společnost Transocean. Ta měla na starosti vrtné práce podle instrukcí BP. Vyšetřovací komise jmenovaná americkým prezidentem Barackem Obamou však uvádí, že BP je zodpovědná za většinu špatných rozhodnutí při vrtných pracích, napsaly agentury AP a Reuters.

Ropná plošina Deepwater Horizon v Mexickém zálivu patřící BP loni v dubnu explodovala a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa a firmě trvalo 12 týdnů, než se jí podařilo únik zastavit. Ekologická katastrofa, kterou tento únik způsobil, je největší v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK