Co týden dal?

20.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda schválila zákony měnící podmínky stavebního spoření. Nejen o tomto tématu se můžete dočíst v našem pravidelném týdenním přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Světový prodej mobilních telefonů v prvním čtvrtletí vzrostl o 19 procent na 427,8 milionu kusů. Podle analytické skupiny Gartner nadále rostl nejvíce prodej takzvaných chytrých mobilů s operačním systémem, který svým tempem překonal zbytek trhu.
  • Akcie internetové sociální sítě LinkedIn vzrostly první den obchodování pod tlakem poptávky na téměř dvojnásobek. Firma v primární nabídce získala 353 milionů USD a její počáteční tržní hodnota dosáhla 4,3 miliardy dolarů. LinkedIn se tak do co do hodnoty stala největší novou internetovou společností na trhu od roku 2004, kdy své akcie vydala společnost Google.
  • Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu klesla druhý měsíc po sobě a dostala se pod hranici 13 procent. Bez práce bylo ve čtvrtém měsíci 12,94 procenta Slováků, ve srovnání se stejným obdobím loňska nezaměstnanost vzrostla o 0,42 procentního bodu. Nezaměstnanost v zemi nadále zůstává jednou z nejvyšších v Evropské unii a řadí se k největším problémům ekonomiky.
  • Americký výrobce počítačů Dell v prvním finančním čtvrtletí téměř ztrojnásobil čistý zisk na 945 milionů dolarů z 341 milionů dolarů před rokem. Firma navíc zlepšila celoroční výhled, protože očekává silnou poptávku ze strany veřejného a vzdělávacího sektoru.
  • Evropská unie proti původním úvahám nejspíš částečně omezí pravomoci nového unijního regulátora pro kapitálový trh ESMA. Rozhodli o tom ministři financí, když schválili kompromisní návrh maďarského předsednictví.
  • Mezinárodní měnový fond uvolní pro Irsko dalších 2,24 miliardy USD ze záchranného úvěru. Zástupci MMF při poslední návštěvě v Irsku zjistili, že země plní podmínky pomoci a dělá vše proto, aby se jí podařilo překonat nejhorší krizi v historii.
  • Ital Mario Draghi nahradí na podzim na postu šéfa Evropské centrální banky Francouze Jeana-Clauda Tricheta. Rozhodli o tom v Bruselu ministři financí eurozóny. Třiašedesátiletý šéf Banco Italia neměl v souboji o jeden z nejvlivnějších postů v celé Evropské unii protikandidáta. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Klienti stavebních spořitelen uzavřeli v prvním čtvrtletí zhruba 96.000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání pokles o zhruba 48.000 smluv. Průměrná cílová částka u smluv klesla o zhruba 18.000 korun na 295.000 korun.
  • Vláda schválila zákony měnící podmínky stavebního spoření. Kromě padesátiprocentní srážkové daně, kterou zrušil na konci dubna Ústavní soud, ponechalo ministerstvo financí v zákoně všechna úsporná opatření.
  • Česká republika v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD klesla o jedno místo na 30. pozici z 59 států. Proti loňsku si pohoršila kvůli zařazení Spojených arabských emirátů, které dříve hodnoceny nebyly. Mezi postkomunistickými zeměmi je ČR nadále nejlepší.
  • Tuzemské banky poskytly v dubnu 5857 hypotečních úvěrů na bydlení v objemu 9,75 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o více než polovinu. Ve srovnání v předchozím měsícem ovšem objem hypoték klesl o šest procent.
  • Ředitelé českých stavebních firem odhadují, že vedle letošního roku bude tuzemské stavebnictví pokračovat v poklesu asi i příští rok. Rok 2012 byl přitom v tuzemském stavebnictví dosud vnímaný jako možný bod obratu.
  • Na letošní mistrovství světa v hokeji na Slovensku se přijelo podívat zhruba 50.000 českých fanoušků. Za poslední čtyři roky to bylo nejvíce turistů, kteří vyjeli na hokejový šampionát do zahraničí.
  • Počet obchodních společností se loni v Česku zvýšil meziročně o 5,4 procenta na na 363.000. Založeno v roce 2010 bylo 24.158 společností s ručením omezeným, akciových, veřejných obchodních a komanditních společností a družstev. Naopak jich zaniklo 5566.
  • Pouze 13 procent generálních ředitelů tuzemských firem si je "velmi jisto", že jim letos porostou tržby. Celosvětově si je "velmi jisto" růstem své firmy naopak plných 48 procent šéfů firem. Vyplývá to z globálního a tuzemského průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers ČR

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                 


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU