Hypotéka může stoprocentně pokrýt nákup bytu do osobního vlastnictví

30.06.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nejasnosti okolo deregulace nájemného řeší lidé hypotékou: raději si koupit byt do osobního vlastnictví, než čekat jak se situace vyvine…

"Rozhodujícím faktorem pro ty, kdo si od nás chtějí koupit byt do osobního vlastnictví je nedořešená deregulace nájemného," tvrdí Jiří Košťál z Pražské správy nemovitostí. Tato obchodní společnost, která patří mezi největší soukromé vlastníky bytového fondu u nás, spolupracuje od roku 2001 s Českomoravskou hypoteční bankou. Podle Jiřího Košťála je pro současné nájemce jen otázkou času, kdy v příštích letech stanovené nájemné převýší v podstatě stabilní měsíční splátky hypotečního úvěru. Například již dnes měsíční splátka šestisettisícové hypotéky poskytnuté na 15 let činí u bytu, který si kupuje jeho  původní obyvatel do osobního vlastnictví, necelých 5 000 Kč. To je méně než tržní nájem takového bytu, který si navíc za tuto sumu téměř nelze ve velkém městě pořídit.

Pro nájemce již dnes není problém při průměrném příjmu koupit byt do osobního vlastnictví. "Nájemníci většinou využívají standardní hypotéku, neboť tržní cena bytu často výrazně převyšuje potřebu zajištění pro banku, poskytující úvěr. Kupující této skutečnosti využívá a celou kupní cenu hradí z hypotečního úvěru. Zde ve prospěch klienta hraje fakt, že oceňování nemovitostí pro účely poskytnutí hypotéky je zásadně založeno na tržním principu," říká Jan Sadil, náměstek generálního ředitele Českomoravské hypoteční banky pro věci obchodní, a dodává: "Jiná situace je u prodeje volných bytů. Zde kupující musí počítat s tím, že při poskytnutí standardní hypotéky bude muset 30 % kupní ceny uhradit z vlastních zdrojů. V těchto případech téměř 10 % klientů volí hypoteční úvěr 100. Jsou to zejména lidé, kteří momentálně nedisponují potřebnými finančními prostředky, ale mají vyšší  měsíční příjem."

Podle ČMHB lze v budoucnu očekávat nárůst zájmu klientů o koupi nemovitostí sloužících k bydlení do svého vlastnictví. Je to dáno i tím, že se přes neustále vzrůstající ceny nemovitostí zvyšuje dostupnost financování z cizích zdrojů, na níž se podílejí pokles úrokových sazeb a nárůst čistých příjmů obyvatel.

Spolupráce ČMHB a Pražské správy nemovitostí se z velké části týká prodejů bytů nájemcům, kteří se rozhodli koupit si bytovou jednotku, v níž dosud bydlí. Druhou skupinu tvoří ti, jež mají zájem o volné a uvolněné byty, protože nemají, kde bydlet, anebo chtějí výhodně investovat volné finanční prostředky.

V případě, že si kupující nepořizují do vlastnictví byt, ve kterém bydlí, největší poptávka je vedle garsonek po bytech 2 +kk o výměře zhruba 45 m2. Cena za 1 m2 se u bytů, které si kupují současní nájemci pohybuje v průměru od 10 000 do 15 000 Kč a u volných bytů od 24 000 do 32 000 Kč.

Zdroj: ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ