Co týden dal?

27.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 15. červen. Češi tak letos budou na stát pracovat 165 dní, což je o tři dny méně než loni. Přečtěte si více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Celosvětová výroba japonských automobilek v dubnu prudce klesla v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku. Produkce největší japonské i světové automobilky Toyota Motor se meziročně propadla o 48 procent na 346.297 vozů. Výrazný pokles výroby vykázaly také další japonské automobilky, například Honda Motor a Nissan Motor.
  • Google spolu se společnostmi Citigroup a MasterCard vyvinul a představil systém, v němž lidé neplatí prostřednictvím kreditní karty, ale chytrým mobilním telefonem. Na vývoji se podílely i firmy First Data a Sprint. Závod na trhu platebních služeb přes mobily se tak přiostřil, hlavními rivaly jsou společnosti Visa, AT&T či T-Mobile.
  • Vlivný manažer hedgeových fondů David Einhorn veřejně vyzval výkonného šéfa společnosti Microsoft Steva Ballmera k odchodu z funkce. Ballmer podle něj vězí v minulosti a je zátěží pro akcie firmy, které v posledním desetiletí ztratily na hodnotě.
  • Oživování světové ekonomiky bude díky dynamickým ekonomikám Asie a Jižní Ameriky příští rok zdárně pokračovat, kvůli řadě rizik však zůstane křehké. Uvedla to v pololetním výhledu světové ekonomiky Organizace spojených národů. Její prognóza mírně zvýšila výhled globálního ekonomického růstu pro letošní rok na 3,3 procenta a pro příští rok na 3,6 procenta.
  • Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová bude kandidovat na post šéfa Mezinárodního měnového fondu. Lagardeová (55), která je zatím považována za největší favoritku na tuto funkci.
  • Počet bank v USA, kterým hrozí bankrot, byl za první tři měsíce roku nejvyšší za 18 let. Bankrot ohrožuje téměř 12 procent všech federálně pojištěných bank, uvedla to Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Upozornila ale, že se nárůst počtu ohrožených institucí zpomalil.
  • Německá ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí mezičtvrtletní tempo růstu díky silné domácí poptávce na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Růst hrubého domácího produktu v meziročním srovnání spolkový statistický úřad v dnešní zpřesněné zprávě potvrdil na 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch pohrozila Belgii snížením známky úvěrové spolehlivosti. Belgický rating klesne, pokud vláda nebude v důsledku nedosažení politické dohody plnit plán snižování rozpočtového deficitu. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 4,2 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z fiskálního výhledu ministerstva financí. Loni deficit klesl na 4,7 procenta HDP z předloňských 5,9 procenta a nacházel se pod průměrem EU ve výši 6,4 procenta HDP.
  • Prezidentem Hospodářské komory ČR byl dnes na příští tři roky zvolen devětačtyřicetiletý Petr Kužel. Funkci zastával i v uplynulém období. Mluvčí komory Petr Kopáček informoval, že Kužel ve volbě získal celkem 163 hlasů delegátů z 210 odevzdaných.
  • Vláda schválila návrh na zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od 2013. Novelu zákona ještě čeká projednání v parlamentu.
  • Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se má zvýšit až na 2760 korun ročně. V současnosti je to 1800 korun za rok. Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun.
  • Kraje Ústecký, Karlovarský a Liberecký jsou z hlediska podílu nepojištěných vozidel nejhoršími kraji v ČR. Z aktuálních statistik České kanceláře pojistitelů vyplývá, že každé sedmé vozidlo v Ústeckém kraji, respektive každé desáté v Karlovarském a Libereckém kraji, nemá povinné ručení.
  • Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 15. červen. Češi tak letos budou na stát pracovat 165 dní, což je o tři dny méně než loni. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.
  • Tržby 50 největších tuzemských obchodníků v loňském roce poprvé od zahájení jejich sledování v roce 1993 nevykázaly růst a stagnovaly na úrovni 444 miliard korun. Nejvíce peněz loni v Česku tržila společnost Tesco Stores ČR, jejíž odhadované tržby činily 45 miliard korun.
  • Ceny elektřiny pro domácnosti by se v příštím roce mohly zvýšit o 3,6 procenta až šest procent, průmyslové podniky si za elektrickou energii proti letošku možná připlatí o šest procent až 8,8 procenta. Vyplývá to z předběžných výpočtů Energetického regulačního úřadu. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                     


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé!

Anketa


V České republice podniká téměř každý pátý občan. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu totiž na konci prvního čtvrtletí v tuzemsku žilo 1,921 milionu podnikajících fyzických osob. Patříte mezi OSVČ i vy?

  • Ano, jsem OSVČ - 28 %
  • Ne, jsem zaměstnanec - 60 %
  • Nejsem ani jedno ani druhé - 12 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU