Finanční negramotnost ožebračuje většinu veřejnosti

30.05.2011 | , MoneyExpo 2013
Tiskové zprávy


Finanční negramotnost je nejvyšším rizikem a slabinou postmoderní kreditní společnosti. Neznalost základních principů, jak funguje současná ekonomika, připravuje naprostou většinu lidí o peníze. Kvůli ní bohatí bohatnou a chudí chudnou, tvrdí ekonomický expert Pavel Ševčík, jeden z řečníků investičního summitu MoneyExpo.

Nerudovské “Čas oponou trhnul a změněn svět” dnes platí dvojnásob: ve změněném světě je jednou z největších příčin potíží, nedostatků a někdy i tragédií finanční negramotnost,” tvrdí Pavel Ševčík, ekonomický expert a jeden z hlavních řečníků investičního summitu MoneyExpo. Ševčík nabídne na MoneyExpo informace, poznatky a postupy, jak finanční negramotnostpřekonat. “Opravdu nás nemusí připravovat o peníze,” tvrdí Pavel Ševčík.

Příčiny finanční negramotnosti

Je jisté, že vědomosti, dovednosti a návyky, jak zacházet s financemi za socialismu, byly minimální. Donekonečna se však na to nelze vymlouvat,” tvrdí Ševčík. Kdo neví, jak s penězi nakládat, bude dříve nebo později potrestán neviditelnou rukou trhu a trest může být velmi krutý. Tu zkušenost už mají mnozí, a proto by nás pud sebezáchovy měl motivovat k tomu, abybychom historicky zákonitý nedostatek odstranili co nejdříve.

Peníze jsou informace

Nejméně důležité je, jakou sumu peníze reprezentují. I velmi veliké cifry, stejně jako velmi malé mají společnou vlastnost: jsou to informace. Kdo informace má, pokračuje Ševčík, kdo je schopen peníze jako informace číst, vnímat a interpretovat, ten je schopen dobře investovat, ještě lépe nakupovat a se ziskem prodávat. Je informovaný. Kdo si myslí, že velká suma sama o sobě rozhoduje, ten může prodělat i kalhoty. Proč tedy nepřipustit, že náš národ je finančně negramotný a že informace odmítá!
 
Kreditní společnost nahradila socialismus i kapitalismus

Ideologický protiklad platný v politickém životě rozhodně není součástí finanční gramotnosti. “Gramotný je ten, kdo umí využít předností kreditní společnosti a dobře investovat,” řekl Ševčík. Systém kreditní společnosti také způsobuje, že ani sebelepší ministři financí nemohli dosáhnout v uplynulých letech vyrovnaného rozpočtu. „Tento poznatek je elmentárním základem finanční gramotnosti pro svět, ve kterém žijeme,” tvrdí Ševčík. Tento i jiné důležité poznatky budou k dispozici na MoneyExpo.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy