ASZ: Přímý prodej ze dvora už má velká část malých farmářů

02.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 2. června (ČTK) - Většina malých farmářů v Česku už část své produkce prodává přímo zákazníkům. Z 2500 členů Asociace soukromého zemědělství (ASZ) to podle odhadu předsedy Josefa Stehlíka platí skoro o třech čtvrtinách hospodářství. Prodej ze dvora a na farmářských trzích začíná být v některých případech téměř hlavním zdrojem odbytu těchto zemědělců, řekl Stehlík ČTK na dnešní valné hromadě ASZ v Pelhřimově.

Podle Stehlíka je pro zemědělce důležitý hlavně prodej ze dvora, aby se lidé naučili chodit na statek pravidelně nakupovat. Pro další rozšíření tohoto prodeje je podle Stehlíka potřeba nadále odbourávat administrativní překážky. "Ty věci se už posunuly, v posledních letech se podařilo udělat kus práce. Ale stále se vytvářejí umělé bariéry třeba pro to, aby někdo mohl doma zpracovat mléko a prodávat ho," uvedl předseda.

Středně velké farmy by ale neměly být ani v budoucnu závislé jen na malých zákaznících. "Měla by tam být určitá vyváženost velkého a malého odbytu, to je pro sedláky docela důležité," vysvětlil předseda ASZ.

Podle Stehlíka, který je také v čele Antibyrokratické komise ministerstva zemědělství, je potřeba byrokracii snižovat v celém sektoru. V roce 2010 bylo podle něj provedeno 10.000 až 11.000 tisíc kontrol zemědělců, přičemž žadatelů o zemědělské dotace je asi 25.000.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa dnes sedlákům slíbil, že počty kontrol výrazně klesnou, možná až o polovinu. "V některých segmentech jsou ty kontroly až osminásobně větší než v Německu nebo v Rakousku. Já to chci výrazně omezit," připomněl ministr již dříve ohlášené přípravy protibyrokratických opatření v českém zemědělství. Platit by měla od roku 2013. Jejich součástí má být i slučování úřadů a odstranění duplicity v legislativě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK