Co týden dal?

03.06.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sazka se dohodla se skupinou PPF na poskytnutí úvěru zajišťující provozní financování ve výši až 500 mil. Kč. Ve světě optimismu nepřidalo vyjádření ratingové agentury Moody’s o možnosti revize výhledu amerického úvěrového ratingu.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Ratingová agentura Moody's možná zhorší rating USA. Ratingová agentura Moody's Investors Service se zmínila o malém, ale rostoucím riziku krátkodobého nedodržení platebních závazků Spojenými státy, pokud v následujících týdnech nezvýší zákonný limit pro státní dluh.
  • Řecko, které žádá další finanční pomoc slibuje úspory a sníženení vládních výdajů. Řecko slíbilo inspektorům Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), že v rozpočtu najde dalších 6,4 miliardy eur (téměř 157 miliard Kč).
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) uvažuje o tom, že příští týden zvýší své těžební kvóty. A to o 0,5 až 1,5 milionu barelů denně. Kartel by tak přikročil k prvnímu zvýšení kvót od roku 2007. Opatření by mohlo snížit ceny ropy a zmírnit negativní dopady drahé energie na růst světové ekonomiky.
  • Rusko vydalo zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie. Tamní úřady mají obavy, aby se do Ruska nedostala nákaza střevní bakterií E.coli, která řádí hlavně v Německu.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila Řecku hodnocení závazků o tři stupně. A to kvůli rostoucímu riziku, že se vládě země nepodaří stabilizovat dluhy bez jejich restrukturalizace. Rating Řecka od Moody's klesl do extrémně spekulačního pásma.
  • Bělorusko požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) o stabilizační úvěr. Ten by měl zemi pomoci v boji s prohlubující se finanční krizí.
  • Německo uzavře všech svých 17 jaderných elektráren nejpozději do roku 2022. Dohodla se na tom německá koaliční vláda. Německo se letos začalo odklánět od jaderné energie v reakci na jadernou krizi v Japonsku.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka vybral nabídku na zajištění chodu firmy od společnosti Moranda. Tu kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Ta poskytne Sazce úvěr půl miliardy korun.
  • Maloobchodní tržby v dubnu bez očištění o sezonní vlivy zrychlily meziroční růst na 2,7 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o dvě procenta. K dubnovému růstu tržeb nejvíce přispěl prodej motorových vozidel a maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách.
  • Ministerstvo financí navrhuje změny v systému rozpočtového určení daní. Ty by snížily rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek. Návrh novely zákona by měl jít do připomínkového řízení do konce června. S účinností novely počítá od ledna 2013.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 81,5 miliardy korun z dubnových 67,5 miliardy korun. Loni v květnu rozpočet vykázal deficit 95,4 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.
  • Podle předběžných odhadů české vlády zvýší odstavení jaderných elektráren v Německu cenu elektřiny v ČR o 30 procent. Prohlásil to premiér Petr Nečas. Zdůraznil přitom, že se jedná jen o předběžné propočty.
  • Air Bank ze skupiny PPF získala bankovní licenci České národní banky. Rozhodnutí ČNB nabylo právní moci v úterý. Air Bank nabídne bankovní služby občanům ve druhé polovině roku.
  • Odběratelé některých významných prodejců plynu budou muset od června počítat s podstatným zvýšením cen. Někteří prodejci zdraží o téměř deset procent, Pražská plynárenská či Bohemia Energy budou naopak zvedat ceny až od července. Plynárenské firmy údajně nutí ke zdražování rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Tápete v otázce, jak financovat vaše bydlení? Připravili jsme pro vás aplikaci, která by vám měla usnadnit volbu hypotéka vs. stavební spoření.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti LUKOIL.

Anketa

Podle vládního návrhu se má maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění zvýšit z 1800 až na 2760 korun ročně. Přitom počet účastníků penzijního připojištění aktuálně stoupl už na 4,55 milionu. Jak jste na tom s tímto produktem vy?

  • Penzijní připojištění mám uzavřeno 68 %
  • Ještě ho nevyužívám, ale uvažuji o tom 12 %
  • Penzijní připojištění nemám a ani mí nebudu 19 %

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU