LMC: Počet nabízených pracovních míst v květnu letos poprvé klesl

08.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Počet nabízených volných pracovních míst na hlavní pracovní úvazek v květnu na pracovních portálech poprvé od začátku roku mírně klesl. Zatímco před měsícem portály Prace.cz a Jobs.cz evidovaly 13.172 volných pracovních míst, na začátku června to bylo 12.690 míst. Meziroční srovnání však i nyní vykazuje příznivý 20procentní růst. ČTK o tom dnes informovala společnost LMC, která oba portály provozuje.

"I přes pozitivní vývoj v uplynulém období očekáváme, že v letních měsících bude situace na českém trhu práce spíše stagnovat. Tento trend je již nyní patrný v nabídce pozic vhodných pro absolventy. Od začátku roku do konce dubna vzrostla o 16 procent, v květnu však již růst nepokračoval a převis nabídky nad poptávkou je stále značný. Absolventi, kteří podcenili získávání pracovních zkušeností již během svého studia, musí počítat s tím, že práci odpovídající jejich představám mohou hledat obtížně," uvedl ředitel LMC Libor Malý.

Také na pracovním serveru Agentka.cz lidé v květnu hledali nové zaměstnání o 15 procent méně než v předchozím měsíci. "S blížícími se letními prázdninami lidé tradičně hledají práci o něco méně," řekl ředitel serveru Petr Král. "K nárůstu poptávky po novém místu obvykle dochází opět v září," dodal.

Ačkoliv pokračuje trend růstu pracovního trhu a kontinuálního snižování míry nezaměstnanosti, statistiky příštích měsíců ovlivní příliv první vlny absolventů na trh práce. Míra nezaměstnanosti klesla v květnu skokově o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta mimo jiné v důsledku nástupu sezonních prací. "I přes pozitivní výhledy analytiků, kteří v horizontu letních měsíců predikují zachování tohoto trendu, neočekáváme, že by snižování míry nezaměstnanosti pokračovalo takovým tempem jako doposud," upozornil analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Portály Jobs.cz a Prace.cz na začátku června registrují rostoucí nabídku práce formou brigád. Plně se tak projevuje nadcházející období výpomocí, sezonních prací a brigád. "Množství nabídek brigád meziměsíčně rostlo o devět procent, aktuálně jich naše portály evidují 1199,“ podotkl Mysliveček. V nabídce volných brigádnických míst jednoznačně vede Praha. Až s velkým odstupem za ní jsou Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Nejvíce brigádnických příležitostí se objevuje v administrativě. Následují kategorie služby, prodej a obchod. "Proti minulým letům je překvapivé, že gastronomie a pohostinství již nejsou mezi prvními obory, ale zaujímají až šesté místo. Předběhly je řemeslné a manuální práce, nabídky brigád v oboru marketingu a PR a dokonce nabídky v oboru vzdělávání a školství,“ doplnil Mysliveček.

LMC je 15 let nejvýznamnější operátor na českém elektronickém trhu práce a jedna z předních evropských e-recruitmentových společností. Provozuje službu www.jobs.cz určenou pro elitní pozice na domácím pracovním trhu a největší pracovní portál na českém internetu www.prace.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK