Co týden dal?

17.06.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po té, co ve čtvrtek ochromila hromadnou dopravu stávka odborářů proti vládním reformám, došlo i na Evropu. Ta zase marně hledá řešení pro Řecko. Více o tom, co se událo doma a ve světě, se dočtete v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, aby se nové pomoci Řecku zúčastnili i soukromí investoři. Podle ní ale musí být jejich účast dobrovolná, čehož lze dosáhnout například tím, že se k tomuto účelu využije podobného přístupu, jakého v roce 2009 využila takzvaná vídeňská iniciativa.
  • Zahraniční obchod eurozóny skončil podle odhadu Eurostatu v dubnu s deficitem 4,1 miliardy eur. Ve stejném období před rokem schodek činil 0,7 miliardy eur. Ještě výraznější byl podle evropských statistiků dubnový deficit celé Evropské unie, který dosáhl 15,9 miliardy eur.
  • Běloruská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu v zemi na 18 z 16 procent. I po druhém zvýšení za tento měsíc je však tento úrok nadále pod inflací, která v zemi postižené měnovou krizí rychle roste.
  • Otevření pracovního trhu Rakouska vůči uchazečům o práci ze středoevropských členských zemí EU přivedlo za měsíc květen do alpské republiky jen 8700 pracovních sil, což je množství, které rakouský trh v pohodě vstřebal. Nejvíce zájemců o práci přišlo z Maďarska a Polska; z Česka přišlo pouze 800 lidí. Žádná záplava uchazečů, kteří by ohrožovali pracovní místa Rakušanů, se tak nekonala.
  • Deficit platební bilance Spojených států se v prvním čtvrtletí zvýšil proti předešlým třem měsícům o 6,3 procenta na 119,3 miliardy dolarů. Americký vývoz sice výrazně rostl, jeho tempo však nestačilo na růst dovozu poháněný prudkým zdražením dovezené ropy.
  • Růst spotřebitelských cen v Polsku se za květen zrychlil více, než ekonomové předpokládali. Statistický úřad uvedl, že roční míra inflace vzrostla na pět procent, nejvýše za téměř deset let. V dubnu byla na 4,5 procenta.
  • Státy Evropské unie se v Bruselu neshodly na odškodnění zemědělců, na které těžce dolehly dopady šíření nebezpečné bakterie EHEC. Evropská komise navrhovala, aby producenti získali 210 milionů eur (přes pět miliard korun) z unijního rozpočtu.
  • Ukazatel opožděných splátek z úvěrů poskytnutých prostřednictvím kreditních karet klesl u většiny předních vydavatelů karet ve Spojených státech v květnu na nejnižší úroveň od začátku recese a poměr nesplácených úvěrů se blíží obvyklé úrovni.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Nákladní dopravce ČD Cargo vyčíslil škody, které mu způsobila čtvrteční stávka odborářů. Ušlé tržby a vícenáklady činí dohromady asi 57 milionů korun. Během stávky se v celém Česku zastavilo asi 120 nákladních vlaků.
  • Penzijní fondy připsaly klientům za loňský rok zhodnocení v průměru dvě procenta. O rok dříve to bylo 1,5 procenta. Vzhledem k 1,5procentní inflaci činí reálné zhodnocení za loňský rok půl procenta.
  • Ceny průmyslových výrobců v květnu nepatrně zpomalily meziroční tempo růstu na 6,2 procenta z dubnových 6,4 procenta. Po osmi měsících nepřetržitého zrychlování růstu cen došlo k jeho zpomalení.
  • Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce května úvěry za necelých 18 miliard korun. To je v meziročním srovnání pokles o 29 procent. Meziročně klesl také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření.
  • Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o více než 60 miliard korun na 1,404 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 133.000 korun.
  • Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, spadl v dubnu do schodku 6,7 miliardy korun. V březnu byl běžný účet v přebytku 1,5 miliardy korun.
  • Evropská komise hrozí České republice soudem kvůli pravidlům týkajícím se zajištění vzájemné součinnosti železniční sítě. Ta by měla umožnit bezpečný a nepřerušovaný pohyb vlaků různých dopravců (interoperabilita železničního systému). Evropská komise ČR a sedm dalším států kritizovala kvůli tomu, že jí zatím neinformovaly o tom, zda a jakým způsobem naplnily daná pravidla EU.
  • Předseda představenstva Sazky a její bývalý generální ředitel Aleš Hušák dostal výpověď z pracovního poměru v loterijní společnosti. Insolvenční správce Cupka Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Hušák prý také nedostane žádné odstupné.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                             


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtěte si aktuální komoditní analýzu Zemní plyn long.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká ASIAN BAMBOO.
  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již osmého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.

Anketa

Řecko bude v rámci druhého záchranného balíku potřebovat asi až 120 miliard eur. Druhý záchranný balík tak bude dokonce větší, než jaký Řecko dostalo před rokem. Myslíte si, že by EU měla Řecku takto vysokou částkou opět pomoci?

  • Ne, Řecko už si z problémů bude muset pomoci samo 91 %
  • Ano, jinak to ohrozí celou Evropu 9 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU