Bárta: Japonci by dopady katastrof nejraději utajili

20.06.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Během tří dnů jsem navštívil tři oblasti – Sendai, Jamamota a Fukušima. Procházel jsem podél naprosto zničených břehů. Viděl jsem zničená pole mořskou vodou, uvedl Jan Bárta v rozhovoru pro Finance.cz.

Jan BártaS Janem Bártou, výkonným ředitelem humanitární organizace Adra, jsme probírali dopady přírodních katastrof v Japonsku na tamní ekonomiku, a především na samotné obyvatelstvo.

Nedávno jste se vrátil z Japonska. „Zemětřesení“ a „Fukušima“ jsou bohužel nejčastější slova, která v uplynulých měsících v souvislosti Japonskem zaznívala. Jaký je váš dojem z pobytu v Japonsku?
Jakkoliv je Japonsko velmi vyspělou zemí, okamžitě jsem zaregistroval rozdílnost kultur. Tedy mezi tou naší – Evropskou a řekněme tou Asijskou – Japonskou. Japonci jsou velmi zdvořilí lidé, ale jejich zdrženlivost k cizincům jsem vnímal velmi silně. Snad nejintenzivněji jsem vnímal odstup při setkání s lidmi přímo v oblasti katastrofy. Dovědět se pravdu o jejich současné situaci, bylo téměř nemožné. Zavedli řeč jinam. Nejčastěji začali hovořit o neštěstí a situaci svých sousedů, či lidí z vedlejší vesnice. Japonci prostě neradi hovoří o věcech, které by mohly ohrozit jejich nezávislost. 

Posláním organizace ADRA je pomoc při mimořádných událostech, takových, které se v Japonsku staly. Jak specifická je japonská mentalita, a jak s Japonci humanitární pracovníci pracují?
Už jsem v podstatě odpověděl na tuto otázku v otázce první. Japonci neradi hovoří o svých potřebách. Jsou velmi zdvořilí, ale považují za nepřijatelné, zatáhnout vás do svých životních tragédií. Vypovídá to něco o jejich houževnatosti a nezlomné chuti brát vždy znovu a navzdory problémům vlastní osud do svých rukou. Jsem tedy moc rád, že těmi, kteří se setkávají s postiženými každý den a pomáhají jim, jsou Japonci – naši kolegové z ADRA Japonsko.

Zůstal vám v paměti nějaký konkrétní lidský příběh?
Jde o manželský pár, lidí asi tak v mých letech, z Jamamoty. Měli poblíž moře jabloňový sad a taky jahodové plantáže. Jahody odsud jsou prý známy po celém Japonsku. Oni sami dva přežili. Přišli však o zdroj své obživy a případné zajištění ve stáří. Jejich plantáže zničila vlna tsunami. Zalila je mořská voda. Zatím přesně nevědí, co bude dál a tady stojí za zmínku, že jakkoliv ta první pomoc je v Japonsku na velmi vysoké úrovni, rozsah katastrofy, zatím nedovolil místním samosprávám definitivně se rozhodnout, co bude s celou oblastí dál. Vrátí se lidé zpět? Budou se stěhovat jinam? Mimo ohrožení vlny tsunami? To jsou otázky, na něž dodnes nemají místní orgány definitivní odpověď. A právě na tuto odpověď čeká zmiňovaný manželský pár. Ta nejistota je očividně ničí. Právě takovým lidem bychom moc rádi z peněz vybraných v České republice rádi pomohli. Proto i my velmi netrpělivě čekáme na důležitá rozhodnutí týkající se budoucnosti postižených míst.

Kde jste v Japonsku vlastně všude byl, a co jste viděl na vlastní oči?
Během tří dnů jsem navštívil tři oblasti – Sendai, Jamamota a Fukušima. Procházel jsem podél naprosto zničených břehů. Viděl jsem zničená pole mořskou vodou. Silně mi to připomínalo situaci po tsunami v roce 2004 v Jihovýchodní Asii. V některých místech šlo o pohledy naprosto identické – lodě na ulicích, auta v polích, polámané železobetonové sloupy elektrického vedení, i zápach byl stejný.  To, co ovšem může lidem bez přístřeší nabídnout Japonská vláda je nesrovnatelné s tím, co byly poskytnout státy na jihu před sedmi lety. Nicméně i zde ADRA poskytuje vybavení nábytkem počínaje a nádobím konče, do nově vystavěných šeltrů.

Kolik ADRA vybrala? Byly v souvislosti s Japonskem ve financování nějaká specifika?
Celková částka přesáhla sedmnáct miliónů korun. Část sbírky, přesně 200 000 dolarů, už byla přeposlána na účet našich japonských kolegů. Z těchto peněz se v prvních týdnech poskytovaly potraviny a hygienické potřeby pro lidi bez přístřeší. Část těchto peněz šla na dovybavení dočasných příbytků v Jamamotě. Zbývající peníze chceme užít na pomoc především v oblasti vzdělávání (máme k dispozici seznam třiadvaceti středních škol ve Fukušimě, které sice nezasáhla vlna tsunami, ale zemětřesení poničilo zařízení škol), stejně jako již zmiňované zemědělství v případě, že se lidé vrátí do oblasti katastrofy. Totéž bychom rádi uskutečnili i v případě podpory rozvoje dalších oborů.

Jak se liší činnost neziskových organizací v Česku a Japonsku?
Na tuto otázku nedokážu odpovědět vyčerpávajícím způsobem. Pobýval jsem v Japonsku příliš krátkou dobu na to, abych skutečně celému systému spolupráce státní správy s nevládními organizacemi porozuměl. Vím s určitostí, že ADRA je začleněna do plánů pomoci v rámci celého záchranného systému země.

Zajímavé bylo všimnout výrazného rozdílu při předávání pomoci beneficientům. Sto čtyřicet jedna šeltrů v Jamamotě, které byly vybaveny nábytkem a dalšími potřebnými věcmi zafinancovanými  i dárci České republiky, nebyly předány nějak oficiálně s účastí médii. Při otevření nebyli přítomni ani beneficienti. Prostě charita zde konala bez, pro nás velmi důležitého mediálního humbuku, s ohledem na obdarované. Jako by se zde znovu projevila nechuť ujevovat a odhalovat nezávislost na druhých.

Co byste na závěr řekl k dalšímu vývoji v Japonsku? Na číslech za rok 2011 uvidí každý, nakolik zemětřesení a události kolem Fukušimy zasáhly japonskou ekonomiku. Co však zůstane skryté, bude zřejmě dopad morální…
Tak do takových úvah bych se nerad pouštěl. Zajisté tato katastrofa má i své důsledky etické. Jeví se mi však zatím pozitivně. Opět se projevila chuť lidí pomoci těm, kteří procházejí utrpením. Říkáme tomu solidarita, či sdílení. Nepochybně má i takové pomáhání své limity, ale chci věřit, že je dostatečné na to, aby postižení lidé neztratili naději.

Děkuji za rozhovor,

Tomáš Skolek, Finance.cz

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU