Využíváte možnosti, které stavební spoření nabízí?

11.07.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření je již na trhu deset let. Není tedy divu, že lidé přišli na mnoho způsobů, jak z něj díky státní podpoře získat co nejvíce.  V poslední anketě jsme se vás ptali, zda také tyto možnosti využíváte.

Jistě jste slyšeli o tzv. kolotoči, či jiném způsobu jak získat co nejvíce státních podpora a dosáhnout co nejlepšího zhodnocení vložených prostředků. Všechno toto bylo možné a stavební spořitelny případné prohřešky proti podmínkám tolerovaly. Ale situace se může změnit, nebo alespoň díky snížení státní podpory už nemusí být tyto metody pro klienty tolik výnosné.

Podle poslední verze návrhů MF, by měla stání podpora klesnout až na 2400 Kč (v předchozích jednáních se uvažovalo o 3000 Kč) pro všechny klienty, s tím, že ti, co využijí naspořené peníze na bydlení, by mohli získat bonifikační část státní podpory ve výši až 600 Kč. Klient by tak ročně musel vložit 20000 Kč (v současné době 18000 Kč) a získal by pouze oněch 2400 Kč (oproti současným  4500 Kč). I když zhodnocení prostředků na stavební spoření i po těchto změnách zůstane vyšší než třeba na termínovaném vkladu, díky stále se zvyšujícím poplatkům, již různé "finty" nebudou pro klient tak výnosné. Navíc se doba spoření má prodloužit na 6 let, děti do 15 let nemají mít nárok na podporu a  má být zrušen převod naspořených prostředků do příštího roku pro nárok na státní podporu. Samé špatné zprávy.

V poslední anketě sekce Bydlení jsme se vás ptali, zda máte uzavřeno více smluv o stavebním spoření a postupně převádíte státní podporu. A jak hlasování dopadlo? 

Podle naší ankety 86 procent čtenářů má stavební spoření. Z tohoto počtu rovná polovina má uzavřeno více smluv a využívá možnosti, které stavební spoření nabízí. Stejný počet hlasujících naopak uzavírá nové stavební spoření až v okamžiku ukončení předchozí smlouvy o stavebním spoření.

A nyní ještě výsledek v grafické podobě:

Máte uzavřeno více smluv o stavebním spoření a postupně převádíte státní podporu?


Ano - využívám možnosti, které se nabízejí
Ne - novou smlouvu uzavírám až po ukončení předchozí
Ne - stavební spoření nemám

A nezapomeňte hlasovat do nové ankety na stránce bydleni.finance.cz!!!
Tentokrát se otázka týká reformy stavebního spoření.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ