SÚJB bude moci vybírat poplatky od firem, na které dohlíží

21.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude moci vybírat poplatky od firem a institucí, na které dohlíží. Státnímu rozpočtu by to mělo ušetřit až desítky milionů korun. Se zavedením poplatků počítá vládní novela atomového zákona, kterou dnes schválila sněmovna. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

Česko je podle předsedkyně úřadu Dany Drábové možná poslední zemí světa, kde jsou náklady na jadernou regulaci na bedrech státu. Novela to má změnit, podle poslance ODS Zbyňka Stanjury mohou nová pravidla státu ročně ušetřit až 100 milionů korun.

Například povolení k výstavbě jaderného zařízení má stát až 150 milionů korun. V případech prvního povolení k provozu jaderného zařízení nebo naopak povolení k jednotlivým etapám vyřazování z provozu stanoví novela horní hranici na úrovni 60 milionů korun. Pro letošní rok má SÚJB k dispozici téměř 336 milionů korun.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž již dříve řekl, že firma rozhodnutí respektuje.

Novela atomového zákona ale také výslovně stanoví, že od poplatků jsou osvobozeny vysoké školy a veškerá zdravotnická zařízení, která provoz svých nukleárních zařízení hradí z veřejného zdravotního pojištění. Osvobození se také vztahuje na instituce zabývající se vědou a výzkumem, pokud získávají peníze z veřejných rozpočtů a z EU.

SÚJB kontroluje kromě šesti jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně bezpečné zacházení s radiací u zhruba osmi tisíc dalších držitelů povolení podle atomového zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK