Asociace makléřů loni zprostředkovala o 3,5 pct pojistného víc

23.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Makléřské společnosti sdružené v Asociaci českých pojišťovacích makléřů (AČPM) zprostředkovaly loni pro pojišťovny pojistné 21,07 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamenalo po očištění od bývalých členů nárůst o 3,5 procenta. Asociace, jejíž členové uskutečňují asi 80 procent makléřských obchodů v ČR, o tom dnes informovala ČTK. Pojišťovny vybraly v roce 2010 na pojistném 151,1 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o osm procent.

 

Za rok 2009 členové asociace zprostředkovali pojistné 23,7 miliardy Kč, ale na konci roku odešli dva z největších, společnosti Aon a Marsh. "Výsledky dosažené v roce 2010 jsou o to cennější, že podle údajů České asociace pojišťoven došlo v sektoru neživotního pojištění meziročně k poklesu," upozornil předseda AČPM Zdeněk Voharčík.

Rozhodující část ze zprostředkovaného pojistného tvořilo neživotní pojištění, na něž připadlo 94 procent celkového pojistného. Makléři vedle toho zprostředkovali zajistné smlouvy za 3,83 miliardy korun, což bylo meziroční zvýšení o deset procent.

I v loňském roce pokračoval trend koncentrace makléřského trhu. Díky akvizicím, slučování firem a rozšiřování jejich sítí roste produkce především silných hráčů. Společnosti, které zprostředkovaly pojistné za více než miliardu Kč, mají na svém kontě téměř polovinu celkové produkce členů asociace.

Členové AČPM zprostředkovali loni pro své klienty pojištění celkem u 93 pojišťoven, z toho u 44 pojišťoven se sídlem v ČR (94 procent produkce) a u 49 pojišťoven se sídlem v jiném členském státě Evropské unie nebo i mimo EU. Nejvíce obchodů uskutečněných v roce 2010 bylo uzavřeno u Kooperativy pojišťovny (28 procent), České pojišťovny (16,5 procenta) a ČSOB Pojišťovny (14,8 procenta). K dalším velkým partnerům pojišťovacích makléřů patří pojišťovny Allianz, UNIQA, Česká podnikatelská pojišťovna a Generali.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK