Co týden dal?

24.06.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na další finanční pomoci pro Řecko se opět budou podílet jen země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Česko a další země, které evropskou jednotnou měnou neplatí, se podílet nebudou. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Na další finanční pomoci pro Řecko se opět budou podílet jen země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Česko a další země, které evropskou jednotnou měnou neplatí, se podílet nebudou. Vyplývá to z dokumentů, na nichž se dohodl summit EU v Bruselu. Česká vláda spolu s britskou vládou účast na pomoci Řecku dlouhodobě odmítala.
  • Irská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla podle předběžných údajů o 1,3 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší od konce roku 2007. Růst podpořil vývoz, domácí poptávka nadále zůstává slabá.
  • Počet milionářů v Asii loni poprvé překročil počet milionářů v Evropě a do několika let zřejmě Asie překoná i Spojené státy. Vyplývá to z nejnovější zprávy o světovém bohatství firem Merrill Lynch a Cap Gemini. Celkový počet lidí, jejichž investovatelný majetek činí nejméně jeden milion USD (16,8 milionu Kč), stoupl loni o 8,3 procenta na 10,9 milionu a hodnota jejich majetku vzrostla na nový rekord.
  • Řekové pokračují ve vybírání úspor z bankovních vkladů a kupují za ně zlato, zejména ve formě zlatých mincí. Připravují se tím na možnost vyhlášení státního bankrotu a očekávané útoky vkladatelů na banky.
  • Spojené státy vyšetřují, zda se ropné společnosti nezapojily do praktik proti pravidlům hospodářské soutěže nebo jestli nemanipulovaly cenami ropy. Vyšetřování, které vede Federální obchodní komise (FTC), je nejnovější snahou státu smazat nárůst ropných cen, který se projevuje ve zdražování benzinu.
  • Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v červnu prudce klesla, částečně kvůli Řecku. Index důvěry, který sestavuje institut ZEW z Mannheimu, tak spadl na -9,0 bodu. Ocitl se nejníže od ledna 2009 a v záporu je poprvé od loňského října.
  • Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se chce v Německu zapojit do projektů s výrobou elektřiny ze zemního plynu. Hodlá přitom využít rozhodnutí německých politiků postupně upustit od jaderné energetiky. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.
  • Vítězem soutěže Nejlepší banka 2011 se stala UniCredit Bank. Po porovnání více než 280 kritérií předstihla 17 konkurenčních bankovních domů. Ocenění klientsky nejpřívětivější banky získala Poštovní spořitelna. Nejlepší pojišťovnou 2011 a zároveň klientsky nejpřívětivější pojišťovnou se letos stala Pojišťovna České spořitelny.
  • Finanční a investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka v loňském roce zvýšila zisk na rekordních 14,3 miliardy korun. Na dividendách firma vyplatila přes devět miliard korun.
  • Průměrná čistá peněžní vydání tuzemských domácností loni na jednu osobu činily 10.835 korun měsíčně, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o 116 korun. Vzhledem k vývoji inflace výdaje ovšem prakticky stagnovaly. Nezbytné výdaje, tedy výdaje na potraviny, nealkoholické nápoje a bydlení, činí 40 procent rozpočtu průměrných českých domácností.
  • Tuzemské banky poskytly v květnu 6741 hypotečních úvěrů na bydlení, což je nejvíce poskytnutých hypotečních úvěrů za poslední tři roky. Nových hypoték bylo sjednáno víc naposledy v červnu 2008.
  • Češi v porovnání s ostatními Evropany loni "zchudli". Zatímco ještě v roce 2009 jim v přepočtu hrubého domácího produktu na obyvatele patřila v sedmadvacetičlenné EU 17. příčka, tak podle dnes zveřejněných odhadů Eurostatu za rok 2010 klesli až na 19. pozici. Přeskočili je Malťané a Portugalci.
  • Největší korejská automobilka Hyundai Motor má v plánu zvýšit prodej na evropském trhu do roku 2013 o téměř 40 procent na půl milionu automobilů. Klíčový podíl by na tom mělo mít rozšíření produkce českého závodu v Nošovicích. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?



Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Penzijní fondy připsaly klientům za loňský rok zhodnocení v průměru 2 %. Loni to bylo 1,5 %. Vzhledem k 1,5procentní inflaci činí reálné zhodnocení za loňský rok 0,5 %. Připadá vám to dostačující?

  • Ano, zhodnocení odpovídá ziskům fondů - 16 %
  • Ne, fondy by měly dávat vyšší zhodnocení vkladů - 84 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU