SP ČR: Největší zájem firem je o východní trhy

28.06.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


27.6.2011 Zájem tuzemských exportérů se soustřeďuje na tradiční trhy ve východní Evropě, kde dominuje Rusko. Firmy se zajímají i o asijské země, ve Střední Asii jde hlavně o Kazachstán, v Jižní Asii o Indii a v jihovýchodní Asii o Vietnam. Z evropských zemí je tradičně favoritem Německo. Tyto závěry vyplývají z porovnání počtu firem, které se v pondělí a v úterý účastní v pražském hotelu hotel Ambassador konzultací s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade. Účast 260 firem, z nichž většina se přihlásila na více konzultací, zajišťoval i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

I letošní rok potvrdil, že pro naše exportéry zůstává Rusko ze zemí mimo EU top teritoriem. O konzultace s ekonomickými diplomaty a řediteli kanceláří vládní agentury CzechTrade projevilo zájem 93 firem. Vedle toho firmy vyžadují informace i o Ukrajině (68 firem) a Bělorusku (46 firem).

Z oblasti Střední Asie je největší zájem o Kazachstán (65).

Již tradičně je vysoký zájem o zjištění podmínek podnikání ve Vietnamu (60 firem). Značný počet zájemců se účastní konzultací o Indii (63 firem) a také o Číně (54 firem).

Výrazně vzrostl zájem o Latinskou Ameriku, kde dominovala Brazílie (50 firem).

Poměrně značný zájem je o turecký trh (57 firem).

Nehledě na současné složité podmínky pro podnikání se někteří zástupci podniků zajímali o takové země jako je Libye (16 firem) či Etiopie (20 firem). Zájem byl i o Irák (29 firem).

Z balkánských zemí mimo EU se firmy již tradičně orientovaly zvláště na Srbsko (50 firem) a na Chorvatsko (37 firem). Celkově však zájem o Balkán s výjimkou Srbska trochu upadá.

Co se týká zemí Evropské unie, tam se počty zájemců o konzultace pohybovaly mezi 15, 20 až do čtyř desítek u sousedního Rakouska či pěti desítek u Německa. Na výsluní tak tradičně zůstává Německo, Rakousko, ale i Bulharsko a Rumunsko.

„Zájem firem potvrzuje důležitost podobných konzultací. Pro nás je podstatné, aby byly personálně podpořeny kvalitními lidmi zejména vzdálená teritoria mimo EU, kde jsou ekonomiky v silné míře závislé na vlivu státu,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Konzultace probíhají jako součást týdenní porady ekonomických diplomatů, která se koná pravidelně v posledním týdnu června. V rámci porady proběhne ve čtvrtek 30. června panelová diskuse na téma „Role státu a partnerů při podpoře exportu“, na které vystoupí prezident Svazu Jaroslav Hanák a další zástupci zaměstnavatelských a podnikatelských organizací.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT