Lidé využívají hypotéky stále častěji

18.07.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Během prvního pololetí letošního roku poskytla ČMHB téměř o 90% více hypoték pro fyzické osoby ve srovnání se stejným obdobím loňského roku…

Celkem 4 169 hypotečních úvěrů ve výši 4,17 miliardy korun poskytla za první pololetí letošního roku Českomoravská hypoteční banka, z toho 99 procent počtem (4 123 kusů) a 95 procent v objemu (3,97 miliardy Kč) fyzickým osobám - občanům. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 představují tyto výsledky v celkových číslech nárůst o 61 % v objemu a o 70 % v počtu, u fyzických osob počet poskytnutých úvěrů vzrostl o 73 procent, objem pak dokonce o 87 procent. ČMHB za první pololetí loňského roku uzavřela celkově 2 460 hypotečních úvěrů ve výši 2,6 mld. korun, s fyzickými osobami to pak bylo 2 381 úvěrů v objemu 2,12 miliardy Kč. Průměrná výše hypotéky pro fyzické osoby za letošních prvních šest měsíců činí 960 tisíc korun, což oproti loňskému roku znamená zvýšení o zhruba 70 000 Kč. 

O neustále rostoucím zájmu o hypotéky vypovídá také počet schválených žádostí v jednotlivých měsících. Ten za rok vystoupal ze zhruba 550 kusů až na 850 v měsíci červnu. To je historicky nejvyšší počet úvěrů, který kdy ČMHB v jednom měsíci schválila.

"Více jak polovina hypotečních úvěrů fyzickým osobám poskytnutých ČMHB v letošním roce je určena na nákup nemovitostí," přibližuje účel hypoték Jan Sadil, náměstek generálního ředitele ČMHB pro věci obchodní, a pokračuje: "Pouze necelá čtvrtina z celkového počtu úvěrů jde na výstavbu nových rodinných domů a bytových jednotek. Počet hypoték, z nichž je financována rekonstrukce domů a bytů, se poslední dva roky bez větších výkyvů pohybuje kolem 16-18 % z celkového množství uzavřených smluv o úvěrech."

ČMHB je bankou specializovanou a nabízí několik možností financování bydlení. V loňském roce začala jako první poskytovat hypoteční úvěr Progres s možností postupně rostoucích splátek a hypotéku 100 na celou hodnotu nemovitosti.

Zdroj: Tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ