Jednoduše lepší bankovnictví - nový přístup je výzvou pro tradiční české banky

30.06.2011 | , Equa bank
Tiskové zprávy


Drobní i firemní klienti v České republice budou mít brzy možnost využít nové bankovní a finanční služby. Equa bank (Equa) hodlá v září 2011 představit své nové produkty.

Banka vznikla po převzetí Banco Popolare Česká republika (BP) Equa Group Limited vlastněnou fondy, kterým poskytuje poradenství společnost AnaCap Financial Partners LLP (AnaCap Funds) k 20. červnu 2011. Dnes představila svoji značku, dlouhodobou vizi a cíle, kterými jsou:

  • spojení nejmodernějších bankovních technologií s vysokou úrovní služeb, kterou umožní právě flexibilita malé banky,
  • veškeré produkty a služby, jaké klient očekává od velkých bank, ale bez zbytečného papírování,
  • možnost využívat všech bankovních služeb na dálku, ale přijít podle potřeby i do pobočky a setkat se s osobním bankéřem,
  • bezvýhradně férové, příjemné, transparentní a jednoduché bankovnictví, bez skrytých poplatků a nepříjemných překvapení.

I proto Equa bank očekává, že během pěti let získá přes 300 000 klientů, kteří budou mít k dispozici více než 25 prodejních míst. Zároveň předpokládá, že dosáhne bilance téměř 25 miliard Kč, čímž se z hlediska tržního podílu zařadí mezi 10 největších českých bank.

Naše průzkumy trhu jednoznačně ukazují, že čeští klienti nejsou příliš nadšení z kvality služeb svých bank a jsou ochotní bez problémů odejít za lepším bankovnictvím. Pokud vezmeme v potaz, že český bankovní trh roste a je možné bojovat o nové klienty, věříme ve svůj úspěch. Víme, že jsme na trhu vyzyvatelem, ale klienti českých bank volají po někom, kdo zdejší stojaté vody rozčeří,” říká generální ředitel Equa bank David Putts.

Okamžité změny

Sedm současných poboček Banco Popolare se do konce června přejmenuje na Equa bank a značka Banco Popolare na českém trhu skončí. Od dnešního dne do září 2011, kdy banka plánuje spuštění nové technologie a produktů pro současné i nové klienty, se pro stávající klienty BP nic nemění. „Equa bank by se neměla řadit mezi nově vznikající subjekty na bankovním trhu – my začínáme s loajální klientskou základnou dobře řízené banky. Během několika týdnů ale nahradíme dosavadní systémy nejmodernějšími bankovními technologiemi a staneme se unikátním hráčem z hlediska značky, přístupu a nabídky produktů,” vysvětluje David Putts.

Společnost AnaCap Funds již investovala nemalé prostředky do špičkových bankovních systémů ve firmě Equa Financial Services a na nové technologii pracuje v ústraní už přes rok. Technologie nemá obdoby a byla speciálně vyvinuta s jednoznačným důrazem na klientské potřeby. Bance pomůže dále rozšiřovat klientskou základnu a nabídku produktů.

Značka Equa

Název Equa byl zvolen, protože v žádném jazyce nemá konkrétní význam, ale jeho malebný zvuk by měl u klientů navozovat moderní, současný, transparentní a přátelský dojem. Vybrat jej pomáhala mezinárodní agentura Siegel+Gale, která sídlí v Londýně, a název prošel rozsáhlým průzkumem mezi cílovými skupinami klientů.

Z hlediska uživatelské zkušenosti značka vyjadřuje, že služby banky jsou rychlé, nekomplikované a zcela transparentní – tedy takové, jaké v současné době na českém bankovním trhu chybí. Jednoznačné zaměření na pozitivní zkušenost je obsaženo ve filozofii značky – jejím cílem je trvale dosahovat více než 90% spokojenosti klientů.

Tým Equa

Equa bank bude řídit nový generální ředitel David Putts, který v regionu střední a východní Evropy úspěšně vybudoval již tři banky a v jehož schopnostech se spojuje strategické myšlení, podnikavost a zkušenosti s provozováním velké banky. Equa bank najala i řadu zkušených bankovních expertů, mezi nimiž jsou Radek Pluhař jako ředitel rizik a Ondřej Moravec jako provozní ředitel (COO). Leoš Pýtr, dlouholetý prezident BP, zůstane předsedou představenstva. Neplánuje se žádné propouštění stávajících zaměstnanců BP, naopak se bude v roce 2011 postupně rozrůstat s rozšiřováním počtu prodejních míst a nabídky produktů.

AnaCap Financial Partners LLP

Anacap je největší evropský specializovaný poradce pro private equity investice v sektoru finančních služeb. Fondy AnaCap spravuji aktiva v hodnotě přesahující 1 mld. eur ve fondech typu private equity a v úvěrových fondech. V případě Equa bank jsou jejími spoluinvestory fondy spravované Goldman Sachs Asset Management, Morgan Stanley Alternative Investment Partners, Alpha Associates a Státem New Jersey/Hamilton Lane. AnaCap je první evropskou private equity společností, která získala evropskou bankovní licenci a je také jediným evropským investorem do fondu typu private equity, který obdržel souhlas souhlas regulačních orgánů s převzetím plné kontroly nad třemi bankami ve třech různých zemích EU.

V rámci Evropské unie považuje AnaCap Českou republiku za trh s výjimečným růstovým potenciálem v oblasti finančních služeb a zdejší klienty za poučené zájemce o bankovní služby, kteří novou kvalitu na trhu uvítají. Z tohoto důvodu se společnost cítí být s regionem silně svázána.

Fondy spravované společností AnaCap přinášejí na zdejší trh významný objem kapitálu a zahraničních investic. Jsou dlouhodobě stabilní a získaly důvěryhodné uznávané postavení v evropském finančním sektoru. Úspěch Equa bank upevní pověst společnosti AnaCap jako vůdčího privátního kapitálového investora,“ uzavírá David Putts.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy