Jak se započítává studium pro výpočet důchodu?

07.07.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Výše důchodu závísí nejenom na výši dosahovaného příjmu, ale rovněž na získaném počtu let pojištění. K poměrně velkým změnám došlo u započítávání studia. Jak se započítává dnešním žadatelům o důchod a studentům?

Zpřísnění podmínek pro přiznání důchodu i výpočet důchodu znamená, že studium od roku 2010 se do doby pojištění pro nárok na důchod nezohledňuje. Toto legislativní opatření znanemá, že dnešní studenti budou mít nižší penzi z důvodu nižšího získaného počtu let pojištění.


  • Praktický příklad: Student Černý bude po 18roku věku studovat střední školu a následně vysokou školu. Veškeré studium zdárně ukončí ve 23 letech. Dle dřívější právní úpravy by tedy získal 5 let pojištění od 18 roku věku (maximálně do 24 let). Tato doba by se mu hodnotila z 80 %, čili by získal 4 roky (tj. 6 % z jeho osobního vyměřovacího základu) pojištění pro výpočet důchodu. Dle současné právní úpravy se mu však studium do doby pojištění nazapočítá, protože studium probíhalo od roku 2010.


Jak se počítá studium před rokem 1996?


Žadatelé o důchod v roce 2011 studovali před rokem 1996. Těmto občanům se doba studia od skončení povinné školní docházky do 18 let započítává pro důchodové účely plně. Tato doba pojištění se pro splnění nároku na důchod (tj. získání potřebného počtu let pojištění), stejně jako pro výpočet důchodu hodnotí v plném rozsahu. Za náhradní dobu pojištění se považuje rovněž studium před 1. lednem 1996 při splnění zákonných podmínek, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let.


Studium se hodnotí z 80 %


Studium před rokem 2010 patří mezi náhradní doby pojištění, kdy sice občan neodvádí důchodové pojištění, ale pro důchodové účely se tato doba započítává do doby pojištění. V zákoně o důchodovém pojištění je upravena v § 12. Občan soustavně se připravující na uboducí povolání studiem na střední nebo vyšší odbroné škole nebo vysoké škole v Česku je pojištěn po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení 18 let věku. Podmínkou je, aby toto studium trvalo alespoň rok. Pro účely nároku na důchod se studium po 18 roku věku započítává do doby pojištění z 80 %.


Jaké doklady doložit?


Dobu studia je nutné při sepisování žádosti o důchod doložit. Dokládá se doklady o studiu či vyučení, např. maturitním vysvědčením, jednotlivými vysvědčeními, vysokoškolským diplomem, výučním listem. Započítává se i nedokončené studium před rokem 2010, které lze doložit např. potvrzením školy.


Jak mají postupovat dnešní studenti?


Podmínky pro započítávání studia do doby pojištění se tedy během posledních let zpřísnily. Dnešní studenti získají nižší dobu pojištění než žadatelé o důchod v letošním roce. Možnosti, jak mohou dnešní studenti postupovat, jsou dvě:


  • dobrovolně se pojistit

Studenti si mohou platit dobrovolné důchodové pojištění. V letošním roce činí dobrovolné důchodové pojištění 1 732 Kč měsíčně. Dle současné legislativy je možné podat přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění za dobu studia i zpětně, vždy však před podáním žádosti o důchod. Možnost podat si přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění zpětně je zákonem velmi omezena. Studium je jednou z mála možností. Dnešní studenti si tedy mohou dobu studia „dopojistit“ i v budoucnosti. Je však potřeba počítat s tím, že částka dobrovolného pojištění je závislá na tom, v kterém roce je placena. Nikoliv tedy, za který rok je placena. Dobrovolné pojištění bude v příštích letech pravděpodobně vyšší.


  • zvýšit vlastní úspory na penzi

Druhou možností, častěji využívanou a výhodnější, bude zvýšení vlastního spoření či investování na penzi u dnešních studentů. Dnešní studenti budou mít penzi nižší jak z důvodu nezapočítání studia, tak z důvodu všeobecně se zhoršujících podmínek pro výpočet důchodu. Vysokoškoláci by tedy měli na vlastní penzi (spoření a investování) myslet co nejdříve, téměř od „první výplaty“.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY