Co týden dal?

01.07.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny pohonných hmot mírně klesly, a byť se drží v průměru o téměř tři koruny za litr výše než před rokem, motoristé se alespoň chvilku radují. Více v našem pravidelném týdenním komentáři.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký výrobce videoher Electronic Arts se stal zatím poslední obětí útoku počítačových pirátů. Hackeři se podle agentury Reuters patrně dostali k informacím o některých uživatelích, například k datům narození, telefonním číslům nebo e-mailovým adresám. Kdo za útokem stojí, ale není známo. V poslední době už se obětí útoku hackerů stalo více firem, včetně japonských koncernů Sony a Nintendo.

  • Problémová švédská automobilka Saab Automobile AB získala objednávku na 582 automobilů za 13 milionů eur (317,6 milionu Kč) od čínské společnosti. Získá tak peníze na výplaty zaměstnancům a splacení dluhů odběratelům. Oznámila to firma Swedish Automobile AB, dříve známá jako Spyker Cars, která je majitelem Saabu. Jméno čínského klienta však nezveřejnila.

  • Rusko pravděpodobně zařadí svou vlajkovou leteckou společnost Aeroflot na seznam podniků určených k privatizaci. Země se chce během příštích tří až pěti let zbavit kontrolních podílů ve velkých firmách. Uvedl to ruský ministr hospodářství Alexej Kudrin.

  • Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu podle očekávání zvolila francouzskou ministryni financí Christine Lagardeovou výkonnou ředitelkou. Ta se tak stala první ženou v čele fondu od jeho vzniku po druhé světové válce. Lagardeová nastoupí do funkce 5. července na pětileté funkční období, informoval MMF po rozhodnutí rady.

  • Google udělal nejvýraznější krok ve snaze konkurovat rozšířené sociální síti Facebook a spustil zkušebně službu Google+. Chce si tak díky oblibě rychle rostoucích společenských sítí udržet dominantní pozici na internetu. Po několika nevydařených pokusech vyhledávače prosadit se v této oblasti má být Google+ zcela dospělou sociální sítí.

  • Kdysi významná americká banka Lehman Brothers Holdings předložila nový likvidační plán v objemu 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Plán podle ní má širokou podporu, a tedy i šanci, že jej soud schválí. Znamená to, že největší bankrot v dějinách Spojených států by se mohl pomalu chýlit ke konci. Banka zkrachovala v září 2008, a významně tak přispěla k prohloubení finanční krize.

  • Řecký parlament schválil prováděcí zákon k úsporným opatřením, která po zadluženém Řecku žádají jako podmínku další pomoci eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Jde o úspory ve výši 28 miliard a o prodej státních podniků za 50 miliard eur (420 miliard a 1,25 bilionu korun). 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 1,6 procenta. Lidé za ně vlivem růstu spotřebitelských cen zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, tedy o 278 Kč více než v roce 2009.

  • Největším zadavatelem reklamy mezi tuzemskými bankami byly v prvních pěti měsících letošního roku Komerční banka (KB) a ČSOB. KB zvýšila meziročně investice na 223 milionů korun a ČSOB na 198 milionů korun. Naopak méně peněz do reklamy investovaly letos v meziročním srovnání například Česká spořitelna, Raiffeisenbank nebo GE Money Bank. 

  • V příštím roce opět hrozí výrazný růst cen elektřiny, pokud vláda znovu nepřispěje miliardami korun na omezení zdražení kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Bez vládních dotací by zdražení elektřiny pro domácnosti mohlo činit 9,7 procenta, průmyslové podniky by si připlatily o 13,9 procenta více než letos. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu.

  • Český filmový průmysl by měl do roku 2015 růst v průměru o pět procent ročně, hlavním tahounem jeho příjmů budou filmy v rozlišení 3D. Zároveň ale poroste i cena vstupného do kin, která by se měla v průměru zvýšit z loňských 117 korun na více než 150 korun v roce 2015. Vyplývá to ze studie Global Entertainment & Media Outlook 2011 - 2015, kterou zpracovala společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního května vzrostly o 5,73 miliardy korun na 1,073 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 68 miliard korun.

  • Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o šest haléřů na 34,76 koruny za litr. Cena motorové nafty se snížila o tři haléře na 34,13 koruny za litr.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Na další finanční pomoci pro Řecko se opět budou podílet jen země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Česko a další země, které evropskou jednotnou měnou neplatí, se nakonec podílet nebudou. Souhlasíte s tímto rozhodnutím?

  • Ne, Eu by měla vystupovat jednotně a měli bychom se podílet i my - 14 %
  • Ano, nejsme v eurozóně, takže bychom se podílet neměli - 86 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU