WTO: Vývozní restrikce Číny u některých surovin byly nelegální

05.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 5. července (ČTK) - Čína nespravedlivě ochraňovala své domácí výrobce zavedením vývozních restrikcí u některých průmyslových surovin a základních materiálů, které se používají v ocelárenském, hliníkárenském a chemickém průmyslu. Oznámila to dnes Světová obchodní organizace (WTO). Čína se ještě proti rozhodnutí může odvolat.

Na postup Číny si již v roce 2009 stěžovaly Spojené státy, Evropská unie a Mexiko. Zavedení vývozních cel a kvót zvýšilo ceny surovin, jako uhlí, bauxit a zinek, a čínské průmyslové firmy tak podle stížnosti získaly nespravedlivou výhodu, protože měly přístup k levnějším vstupům než jejich zahraniční konkurenti.

Rozhodčí panel WTO odmítl argument Číny, že vývozní limity byly nutné k ochraně životního prostředí, a nařídil restrikce zrušit. Podle prohlášení WTO byla vývozní cla v rozporu s tím, k čemu se Čína zavázala při vstupu do WTO v roce 2001 a vývozní limity na některé suroviny nebyly v souladu s pravidly WTO.

USA i EU dnešní rozhodnutí WTO přivítaly a označily ho za velký úspěch. Rozhodnutí v případě průmyslových surovin může mít důležitý dopad i na další stížnost vůči Číně kvůli vývozním restrikcím, tentokráte v případě vzácných kovů, které se používají při výrobě vyspělých technologických produktů, dodal evropský komisař pro obchod Karel De Gucht.

Mezi průmyslovými surovinami a materiály, kterých se rozhodnutí týká, je také třeba fluorit, hořčík, mangan, karbid křemíku nebo žlutý fosfor. Tyto látky mají široké využití od ochrany ocele proti rezivění po výrobu mobilních telefonů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK