Co týden dal?

08.07.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Evropská centrální banka přistoupila ke zvýšení úrokové sazby na 1,5 procenta. U nás centrální banka sazbu ponechala. Strach z dalšího vývoje Evropy však neopadl. Více o tom co se událo v plynulém týdnu najdete v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americké společnosti v prvním pololetí letošního roku oznámily propuštění 245.806 zaměstnanců, což byl nejnižší údaj od období leden až červen 2000. Meziročně počet propuštěných klesl o 17,4 procenta.
  • Zástupci mezinárodních bank jednali v Římě o německém návrhu výměny řeckých státních dluhopisů. Návrh by měl být součástí pomoci Řecku, kterou od soukromých investorů očekávají evropské vlády.
  • Přebytek zahraničního obchodu Německa stoupl a byl vyšší než se čekalo. Zahraniční obchod v květnu podle sezonně upravených údajů vzrostl na 12,8 miliardy eur (310 miliard Kč) z dubnových 11,9 miliardy eur. Vývoz se po dubnovém propadu, který byl nejvyšší od ledna 2009, opět zvýšil a dovoz rostl pomaleji než vývoz.
  • Vstup Maďarska do eurozóny bude možný až v letech 2018 až 2020. Uvedl to maďarský ministr hospodářství György Matolcsy. Dodal, že země musí nejprve zpevnit svou ekonomiku.
  • Akcionáři americké akciové burzy The New York Stock Exchange (NYSE) schválili návrh sloučení s provozovatelem burzy Deutsche Börse z Frankfurtu. Němci jsou tak o krok blíž k převzetí kontroly nad věhlasnou burzou, která se stala symbolem amerického kapitalismu.
  • Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání letos již podruhé zvýšila své úrokové sazby. Od nich se odvíjí náklady úvěrů v celé eurozóně. Základní sazba se tím dostala o čtvrt procentního bodu výše na 1,50 procenta.
  • Světové ceny potravin v červnu stouply v průměru o zhruba jedno procento a vymazaly květnový pokles. Obiloviny sice dál zlevňovaly, výrazně však zdražil cukr.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu přebytkem 14,4 miliardy korun. To představuje meziroční zlepšení o 3,2 miliardy Kč. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v květnu vzrostl o 18,2 procenta a dovoz o 17,5 procenta.
  • Maloobchodní tržby ve stálých cenách v květnu bez očištění o sezonní vlivy zrychlily meziroční růst na 3,2 procenta po dubnovém zvýšení o 2,7 procenta. Růst tržeb byl ovlivněn zejména prodejem motorových vozidel a nepotravinářského zboží.
  • Praha přestála nedávnou hospodářskou krizi téměř nejlépe ze všech evropských metropolí a regionů. Nepatrně lépe se vedlo jen Paříži a Lisabonu. Vyplývá to ze studie respektovaného nizozemského institutu TNO.
  • Tuzemská stavební výroba se v květnu meziročně snížila o 4,9 procenta po dubnovém poklesu o šest procent. V květnu počet dokončených bytů meziročně klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta.
  • Průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová výroba vzrostla v květnu meziročně o 12,6 procenta, meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již desátého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.

Anketa

Ministr financí Miroslav Kalousek nabídl tři varianty, jak seškrtat rozpočet na příští rok o 20 miliard korun. Jaká se vám zdá nejlepší?

  • Škrtnout pět procent výdajů ve všech resortech 37 %
  • Škrtnout deset procent a dotaci 14 miliard korun na stavbu nových dálnic 16 %
  • Drastické škrty v sociální oblasti 29 %
  • Žádná 19 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU