Co týden dal?

15.07.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celý týden byl plný událostí, od přiznané možnosti defaultu Řecka, až po oznámení ratingové agentury Moody’s o revizi amerického ratingu s možností jeho snížení. Evropa proto nervózně vyčkává na výsledky zátěžových testů bank.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service jako první z velkých agentur zařadila rating Spojených států do režimu pozorování s možností jeho snížení. Znamená to, že Spojené státy by o nejvyšší možný rating Aaa mohly přijít už v horizontu několika týdnů. Amerika může ceněný rating ztratit kvůli tomu, že se její politici stále nedohodli na zvýšení stropu pro zadlužení.
  • Akcionáři německé burzovní společnosti Deutsche Börse schválili fúzi s rivalem NYSE Euronext. Spojením podniků vznikne největší burzovní operátor na světě.
  • Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v červnu na Slovensku zpomalila poprvé od začátku roku. Spotřebitelské ceny vzrostly o 4,1 procenta, v květnu ve srovnání se stejným obdobím loňska stouply o 4,2 procenta.
  • Americká centrální banka (Fed) zvažuje další opatření na podporu ekonomiky. Před členy amerického Kongresu to řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Fed má připraveny tři možné scénáře. K jakému z nich sáhne, pokud vůbec, bude záviset na tom, jak budou vypadat čerstvá statistická data.
  • Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v květnu prohloubil na 50,2 miliardy USD. To je nejvýše od října 2008. Dovoz byl kvůli prudkému růstu cen ropy druhý nejvyšší v historii sledování, vývoz naopak klesl z dubnového rekordu.
  • Rusko zrušilo zákaz dovozu zeleniny z České republiky a Řecka. Ten země zavedla minulý měsíc kvůli obavám z rozšíření nákazy bakterií E.coli. Předtím již Rusko dovolilo dovoz z Belgie, Španělska, Dánska a Nizozemska.
  • Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat švýcarskou banku Credit Suisse. Američané mají podezření, že ústav pomáhal bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, z čehož obvinili už více bank, včetně největšího švýcarského správce majetku UBS.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Vláda schválila novelu zákona, která umožní prodej státní zemědělské půdy jen občanům členských států Evropské unie a zemí Evropského hospodářského prostoru. Materiál souvisí s novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince.
  • Zuno Bank, nová tuzemská online bank, zahájí provoz počátkem příštího týdne. Česká republika se tak stane po Slovensku druhou zemí, kde banka zahájí činnost. Cílovou skupinou banky jsou lidé, kteří chtějí využívat ke komunikaci s bankou primárně internet.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 1,8 procenta z květnových dvou procent. V porovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta, což ovlivnilo hlavně zlevnění potravin a nealkoholických nápojů.
  • Sněmovna i přes nesouhlas opozice podpořila v prvním čtení vládní novelu zákoníku práce. Novela mění například odstupné při propuštění nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou. Novelou se teď budou zabývat sněmovní výbory a závěrečné schvalování přijde na řadu na některé z dalších schůzí.
  • Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce června zvýšil o téměř 69 miliard korun na 1,413 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 134.000 korun.
  • Soud Evropské unie v Lucemburku zrušil téměř půlmiliardovou pokutu pro českou skupinu Unipetrol. Kterou dostala za údajnou účast v kartelu se syntetickým kaučukem. Podle soudu Evropská komise neposkytla dostatek důkazů, které by mohly vést k potrestání českého petrochemického gigantu.
  • Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu kromě benzinu Special opět klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 30 haléřů na 34,46 koruny za litr. Cena motorové nafty se snížila o 20 haléřů na 33,93 koruny za litr.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Komodity se pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nastínění předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si aktuální Colosseum Outlook – III.Q 2011.

Anketa

Ministerstvo financí chce zavést klasické zdanění provozovatelů hazardu již od roku 2012. Hazardní průmysl má navíc státu platit zvláštní odvody podle ziskovosti jednotlivých her. Co si o tom myslíte?

  • Souhlasím, hazard by mě podléhat vyššímu zdanění 92 %
  • Nesouhlasím, je to jen další zdanění firem 8 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU