Česká mise přivezla z Austrálie první výsledky

14.07.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


13.7.2011 Česká republika udělala v Austrálii první kroky k uzavření bilaterální smlouvy o vědeckotechnické spolupráci, společným projektům českých a australských výzkumných pracovišť a vzájemné výměně studentů technických vysokých škol.

Stalo se tak během Česko-australských technologických dnů, které se minulý týden konaly v australském Melbourne a jeho okolí. Zaměřovaly se na výzkum, vývoj a inovace v oblasti automobilového průmyslu.

„Austrálie chystá nemalé investice do oživení svého domácího automobilového průmyslu a České republice, jakožto zemi, která patří mezi technologickou špičku v tomto oboru, se tak otevírají zajímavé příležitosti. Díky Technologickým dnům chceme otevřít možnou spolupráci mezi českými a australskými firmami zejména v oblasti výzkumu a vývoje, kterému tolik nevadí velká geografická vzdálenost mezi oběma zeměmi," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„O českou delegaci byl v Austrálii velký zájem. Cílem své mise totiž výrazně vyčnívala z řady. Na rozdíl od převažujících asijských delegací nehledala dodavatele či investiční příležitosti, ale možnosti spolupráce a propojení vědeckého potenciálu, který má jak Česká republika, tak Austrálie na vysoké úrovni,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Pro vědu a výzkum vzdálenosti nejsou překážkou. Je až podivuhodné, kolik toho má Česká republika s Austrálií v oblasti automobilového průmyslu společného“.

„Česko-australské technologické dny měly dvojí cíl: představit Českou republiku jako vyspělou moderní zemi s nezanedbatelným vědeckým a inovačním potenciálem a zároveň navázat spolupráci mezi výzkumnými pracovišti a univerzitami na konkrétních projektech. Ukázalo se, že se obojí podařilo úspěšně naplnit,“
říká zmocněnec pro vědu a techniku Ministerstva zahraničních věcí České republiky Petr Kaiser.

Minulé pondělí přivítala představitele České republiky Vládní investiční agentura státu Victoria, včetně Steva Brackse, vládního zmocněnce pro automobilový průmysl. „Setkání se Stevem Bracksem navázalo na jeho loňskou návštěvu České republiky. Shodli jsme se na tom, že by spolupráci obou zemí měla do budoucna výrazně usnadnit smlouva o vědeckotechnické spolupráci. Ta umožní oboustrannou státní podporu společných projektů,“ říká velvyslanec České republiky v Austrálii Hynek Kmoníček a dodává: „Témata a obsah této smlouvy se budou odvíjet od toho, jak účastníci Česko-australských technologických dnů celou misi vyhodnotí“.

Členové české delegace prezentovali výzkumná pracoviště, univerzity, fakulty, a projekty, na kterých pracují, na univerzitách Deakin, RMIT a Swinburne. „Na místních univerzitách jsme zjistili, kolik toho máme s australským výzkumem a vývojem společného, od témat přes principy po technickou úroveň. Na druhé straně se značně lišíme ve financování,“ vysvětluje profesor Jan Macek, proděkan Fakulty strojní ČVUT. „Konkrétně na RMIT Univerzity jsme našli společnou řeč v oblastech konstrukce robotů a obráběcích strojů a rovněž je pro nás i australskou stranu zajímavá otázka využití plynných paliv. Na univerzitě Deakin může být spolupráce ještě širší, počínaje simulačními metodami hnacích jednotek a konče konstrukcí a výrobou kompositových dílů. Česko-australské technologické dny tak splnily má očekávání,“ upřesňuje Jan Macek.

„Na RMIT Univerzity se nám podařilo domluvit návštěvu jejích představitelů v Praze, a to rovnou na 5. září. Chtěli bychom se s nimi dohodnout především na výměně studentů. Zatím to vypadá velice pozitivně, máme s tím už totiž mnoho zkušeností a některé obory vyučujeme pouze v angličtině. Co se týká projektů, tak univerzita Deakin projevila zájem o spolupráci v oblasti automatického tísňového volání, tzv. e-call,“ říká děkan Fakulty dopravní ČVUT profesor Miloslav Svítek.

„Na RMIT jsem získal nové kontakty na kolegy zabývající se biomechanikou v oblasti bezpečnosti vozidel. Zjistili jsme, že pracujeme na podobných projektech, a proto bychom do budoucna chtěli spojit své síly. Prvním krokem bude snaha podepsat Memorandum o porozumění,“ říká zástupce výkonného ředitele Výzkumného centra Nové technologie Západočeské univerzity v Plzni doktor Luděk Hynčík. „Mise v Austrálii je tak z mého pohledu splněna a těším se, jak se bude vyvíjet dál,“ doplňuje.

Akci zorganizovala agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a Australskou obchodní misí Austrade. Česká mise v Austrálii se setkala s velkým zájmem australských médií. Například na záznam televizního vysílání se můžete podívat na http://www.abc.net.au/lateline/business/items/201107/s3263033.htm a http://www.abc.net.au/lateline/business/items/201107/s3263038.htm

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT