Co týden dal?

22.07.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lídři států eurozóny na mimořádném summitu k řešení dluhové krize schválili nový záchranný program pro zadlužené Řecko. Nejen o tomto tématu v našem pravidelném týdením přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Nových průmyslových zakázek v eurozóně v květnu citelně přibylo. Jejich hodnota proti dubnu stoupla o 3,6 procenta, v celé Evropské unii vzrostla o 2,5 procenta. Poměrně strmý růst následuje po překvapivě slabém výkonu v dubnu, kdy se průmyslové zakázky v zemích platících evropskou jednotnou měnou propadly o 0,1 procenta. To byl tehdy vůbec první meziměsíční propad od loňského října.
  • Lídři států eurozóny na mimořádném summitu k řešení dluhové krize schválili nový záchranný program pro zadlužené Řecko. Nová pomoc pro Řecko by měla mít objem 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč)a bude do ní tentokrát zapojený i soukromý sektor, tedy banky a další finanční instituce.
  • Banky v Evropské unii by mohly čelit pokutám až do výše deseti procent jejich ročního obratu, pokud nebudou plnit nová přísnější pravidla týkající se kapitálu a likvidity. Při představování návrhů těchto pravidel, která mají snížit rizika a pomoci bránit novým krizím, to uvedla Evropská komise.
  • Cena severomořské ropy Brent by se v průběhu příštího roku mohla přechodně vyšplhat až na 175 dolarů za barel. Předpovídají to analytici finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch. Záležet bude podle nich především na tom, zda se na globálním trhu udrží současný napjatý vztah mezi nabídkou a poptávkou. Brent se teď prodává asi za 117 dolarů.
  • Pokles míry nezaměstnanosti na Slovensku se v červnu po předchozím tříměsíčním poklesu zastavil. Bez práce bylo v závěru pololetí 12,98 procenta Slováků. Proti květnu nezaměstnanost v zemi stoupla o 0,14 procentního bodu, meziročně byla vyšší o 0,64 bodu.
  • Americká společnost Apple hospodařila v minulém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 7,31 miliardy dolarů (asi 126,4 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o téměř 125 procent. Tržby se zvýšily o 82 procenta na 28,57 miliardy dolarů (asi 494,1 miliardy USD. V obou případech je to vysoko nad očekáváním analytiků a mnohem více, než se čekalo.
  • Cena zlata tento týden rostla na nové rekordy a poprvé překonala hranici 1600 dolarů za troyskou unci. Zájem o zlato zvyšují dluhové krize v eurozóně a USA. Rekordní byla cena zlata i v eurech a britských librách.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ministerstvo financí zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky. Letos i v roce 2012 by hrubý domácí produkt (HDP) měl stoupnout o 2,5 procenta. V roce 2013 by ekonomika měla růst podle MF o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.
  • Nošovická automobilka Hyundai překročila v prvním pololetí plán a vyrobila celkem 119.857 automobilů. Bylo to o třetinu více než ve stejném období loni, kdy vyprodukovala 91.839 vozů. Český závod jihokorejské společnosti nadále počítá s růstem výroby.
  • Objem a počet odhalených pojistných podvodů zatím v letošním roce meziročně klesá. Důvodem může být fakt, že letos zatím nenastala žádná živelní kalamita, při kterých roste pokušení klientů hlásit vymyšlené škody. Pojišťovny též v této souvislosti připomínají svou lepší obranu, která podvodníky odrazuje.
  • Věřitelé zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) poslali firmu do konkurzu. Firma chtěla řešit své dluhy reorganizací. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci.
  • Vláda schválila základní podobu rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard. DPH příští rok by měla být ve dvou sazbách 20 a 14 procent, další rok 17,5 procenta.
  • Internetová Zuno Bank, která tento týden zahájila na tuzemském trhu provoz, láká nové klienty na základní účet zdarma. Ale také na spoření úročené denně nebo na vyšší úročení terminovaných vkladů. Česká republika se stala po Slovensku druhou zemí, kde banka začala fungovat.
  • Téměř dvě třetiny lidí nesouhlasí s plánem vlády zvýšit nižší sazbu daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent a s následným sjednocením sazeb na 17,5 procenta. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z průzkumu rovněž vyplynulo, že sedm z deseti Čechů nerozumí současnému daňovému systému.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                        


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již jedenáctého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.
  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtěte si aktuální komoditní analýzu Stříbro long.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká VIG.

Anketa

Americká centrální banka (Fed) zvažuje další opatření na podporu ekonomiky. To by v podstatě znamenalo třetí fázi takzvaného kvantitativního uvolňování. Myslíte si, že by to USA pomohlo?

  • Ano, podpoří tím ekonomický růst - 24 %
  • Ne, další nalévání peněz do ekonomiky jen podpoří spekulace s komoditami - 66 %
  • Nevím, dění v USA mě nezajímá - 10 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU